keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tv:n poliisisarjat

Television pääkanavat esittävät uskomattoman määrän ”erilaisia” poliisisarjoja. Huom! sitaatit siksi, koska eiväthän ne tosiasiassa eroa juurikaan toisistaan vaan ovat pikemminkin kuin yhdestä ja samasta muotista. Ohjelmalehdet kutsuvat niitä tosin rikossarjoiksi, mutta on oikeampaa puhua poliisisarjoista, koska poliisit ja rikostutkijat ovat niissä pääosassa.

Joka ikinen päivä ainakin yhdellä kanavalla menee jokin poliisisarja, jonakin päivänä kaikilla pääkanavilla voi seurata poliisisarjaa ja huippu on se, että jollakin kanavalla saattaa tulla saman päivän aikana ainakin kaksi ”erilaista” (ks. ed. huom.) poliisisarjaa.

Mikäkö tässä sitten risoo? Ensinnäkin sarjat ovat hyvin paljon toistensa kaltaisia. Toiseksi yhden tietyn sarjan eri jaksot ovat melkein kuin saman toistoa, ja tämä toisto jatkuu tuotantokaudesta toiseen.

Yhteistä sarjoille on se, että suurin osa niistä on amerikkalaisia, vaikkakin joukkoon sopii jokin britti- ja saksalaissarja.

Mutta nuo eivät vielä riitä. Lisäksi tv esittää ruotsalaisia poliisi-tv-elokuvia, jotka eivät eroa tavallisista poliisisarjoista muuten kuin pituutensa puolesta.

Yhdysvalloissa on paljon rikollisia, jotka ovat enemmän tai vähemmän toimeliaita, ja sen vuoksi siellä tarvitaan myös paljon poliiseja. Muistan joskus kuulleeni, että New Yorkissa (kaupunki) olisi peräti noin 40 000 poliisia, mikä on uskomaton määrä, ja tuo määrä pelkästään NYC:ssa. Muu osa New Yorkin osavaltiota onkin paljon rauhallisempi kuin Gotham City. Osavaltion pääkaupunki, Albany, onkin kuin toiselta planeetalta.

Sarjojen henkilöhahmot on luotu nykytrendin mukaisesti, eli siellä esiintyy hallitsevan valkoisen rodun lisäksi ns. pakkoneekeri, josta on tarkoituksellisesti tehty keskivertonekrua älykkäämpi, latino ja aasialaisperäinen henkilö. Jotta tuotantoyhtiötä ei voitaisi syyttää syrjinnästä, nekru tai muu vähemmistön edustaja on toisinaan asetettu esimiesasemaan ja valkoinen tämän alaiseksi.

Poliisin ammatti on aivan liian korostunut Suomen televisiossa. Mutta on tietenkin jokaisen asia, mitä tv:stä katsoo, mutta mainittujen sarjojen katsominen yhtä jaksoa enemmän on täydellistä ajanhukkaa. Oman, kymmenien vuosien aikana kertyneen tv:n ja elokuvien katsomiskokemuksen perusteella voisinkin todeta, että mainitut poliisisarjat ovat täyttä skeidaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter