tiistai 10. helmikuuta 2009

Matti Ahde

Oululainen Matti ”Käpälä” Ahde työskenteli sähköasentajana ja luottamusmiehenä (mikä tarkoitti sitä, että käpälä-Matti ei tehnyt sähkömiehen töitä vaan ”politikoi” työpaikallaan) silloisessa Typpi Oy:ssä (myöh. Kemira Oy), kunnes tuli valituksi eduskuntaan 1970. ”Käpälä” jatkoi kansanedustajana vuoteen 1990 asti, jolloin hänet nimitettiin poliittisesti Veikkauksen toimitusjohtajaksi.

Harvemmin ammattikoulupohjalla on päässyt suuren liikevaihdon omaavan yrityksen toimitusjohtajaksi, mutta politiikassa ja varsinkin SDP:n jäsenkirjan omistaville kaikki – jopa mahdotonkin – on mahdollista.

Käpälä-Matti hoiti erittäin hyväpalkkaista (varmastikin kaksinkertainen ministerinpalkka) ja helppoa tehtävää kymmenisen vuotta, kunnes vuoden 2000 lopulla Veikkauksesta alkoi kuulua kummia: naispuoliset alaiset alkoivat valittaa ”Käpälän” lähentelyistä ja käpälöinnistä. Ahde yritti parhaansa mukaan vähätellä tapahtunutta ja kertoi vain halanneensa (nais)alaisiaan.

Veikkauksen hallitus irtisanoi Ahteen 2001, eli kansanomaisesti sanoen Ahde sai häpeälliset potkut.

Monet naistyöntekijät irtisanoutuivat Veikkauksesta käpälä-Matin vuosia kestäneen lähentelyn vuoksi. Eräs nainen kertoi HS:n haastattelussa: ”Muutaman kerran Ahde kävi kiinni, painoi seinää vasten, otti mun käden ja työnsi housuihinsa.”

Voi hyvin ymmärtää käpälöinnin kohteeksi joutuneiden naisten tuntemuksia: ”Taas se saatanan kuvottava punikkisika tulee kähmimään, käpälöimään ja tekemään vastenmielisiä ehdotuksiaan.” Tuskinpa kyse oli ollut yhdestä tai edes muutamasta kerrasta vaan vuosikausia kestäneestä nöyryyttämisestä, alistamisesta ja kiusaamisesta.

Mitä sitten tekivät Oulun vasemmistolaiset äänestäjät kaiken tapahtuneen jälkeen? Kohu ehti juuri ja juuri laantua, ja ”Käpälä” palasi jo takaisin eduskuntaan. Oululaisten tuomio oli selvä: Ahde ei ollut tehnyt mitään väärää ja oli kelvollinen jatkamaan kansanedustajana. Käpälä-Matti roikkuneekin eduskunnassa niin kauan kuin vain viitsii asettua ehdolle vaalipiirissään Oulussa.

Ahteen, joka tulee ensi vuonna eläkeikään, eläkepäivät on turvattu: hän tulee saamaan eläkettä Kemiralta, eduskunnasta ja Veikkauksesta. Suuruudeltaan eläke tulee olemaan moninkertainen tavallisen kansalaisen palkkaan nähden. Se ei varmastikaan ole oikeutettua, ja sen vuoksi kohtalon tuomion pitäisikin puuttua asiaan.

1 kommentti:

  1. Tämä on paras blogi ikinä ja missään! Kävijälaskurin mukaan tämän blogin ovat löytäneet myös muut.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter