torstai 5. marraskuuta 2009

19 vuoden kakku

Suomalainen mies tuomittiin lähes 19 vuoden vankeusrangaistukseen naisystävänsä murhasta Brasiliassa.

Niin Brasilian kuin muidenkin kehittyvien ja kehitysmaiden vankilaolot eivät yllä eurooppalaiselle eivätkä etenkään pohjoismaalaiselle tasolle. Noissa maissa onkin ymmärretty hyvin vankeusrangaistuksen todellinen tarkoitus: rangaistuksen tulee olla sellainen, että se tuomion kärsimisen jälkeen kannustaa pysymään kaidalla tiellä. Suomessahan ei ole niin, vaan meillä monet jopa tekevät ”rikoksen” päästäkseen täysihoitoon talven ajaksi.

Latinalaisen Amerikan oikeusjärjestelmä on tosin aivan oma lukunsa. Siellä raha ja asema vaikuttavat annettavaan tuomioon. Ulkomaalaisille pyritään antamaan eräänlainen ”näytöstuomio”, jonka toivotaan toimivan varoituksena muille rikosta yrittäville.

Thaimaassa matkaopas kertoi kerran eräästä ruotsalaistytöstä, joka oli saanut kahdeksan vuoden vankilatuomion jäätyään kiinni heroiinin salakuljetusyrityksestä Bangkokin lentokentällä. Se oli tuttu tarina: hyväuskoista eurooppalaista pyydetään viemään ”paketti” kotimaahansa hyvää korvausta vastaan.

Thaimaa on, vaikka sen pohjoisosa – ns. Kultaisen kolmion alue – onkin yksi Aasian keskeisimpiä huumeiden tuotantoalueita, vetänyt erittäin tiukkaa linjaa siinä, että se ei leimautuisi huumeiden tuotantomaaksi, ja sen vuoksi huumeiden salakuljetuksesta rangaistaan erittäin ankarasti.

Thaimaan vankilaolot ovatkin varmasti huonoimmasta päästä, ja sen vuoksi on varmaa, että tytön saama rangaistus on toiminut pelotteena muille ”jännitystä” ja ”lisäansioita” haluaville.

Maailmalla matkaaville muistutukseksi: pitäisi aina muistaa maan tavat. Missä tahansa sitten ollaankin, siellä eivät päde Suomen tavat ja lait.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter