maanantai 9. marraskuuta 2009

Nokian latureita markkinoilta

”Matkapuhelinjätti Nokia kertoi maanantaina, että osassa sen kännykkälatureita piilee sähköiskuvaara”, kertoo Kauppalehti.

Latureiden muovikuoret voivat löystyä ja irrota paljastaen laturin sisällä olevia komponentteja, joiden koskettaminen voi aiheuttaa sähköiskun vaaran, jos laturi on kytkettynä verkkovirtaan. Nokian kertoman mukaan vahinkoja ei vielä ole tapahtunut.

”Nokia vaihtaa kuluttajien laturit ilmaiseksi uusiin”, jatkaa Kauppalehti.

Uutinen ja tapa, jolla suuryritys Nokia käsittelee asiaa vähättelevästi, on mielenkiintoinen. Kyseessähän voi pahimmassa tapauksessa olla kuolemaan johtava sydämen pysähdys. Nokia ikään kuin vain kautta rantain mainitsee, että on olemassa mahdollisuus saada sähköisku sen toimittamasta laturista, mutta ei kerro mitään sen vaarallisuudesta.

Sama uutinen kertoo, että laturien kiinalainen valmistaja Huizhou Byd Electronics Co vastaa ”ongelmasta” aiheutuneista kuluista. Tässä Nokian manipuloimassa uutisessa on mielenkiintoinen seikka. Nokia haluaa antaa asiakkaidensa ymmärtää, että kiinalaisvalmistaja olisi vastuussa mahdollisista vahingoista, mutta niinhän asia ei ole. Jos Nokia toimittaa puhelimensa mukana vaarallisen sähkölaitteen, se on vastuussa kaikista ”ongelmista”, jota sanaa se haluaa käyttää vähätellessään asiaa.

Nokia haluaa tässä välttää leimautumasta jopa hengenvaarallisen laitteen myymisestä ja sysää vastuun alihankkijalleen. Eikö Nokian laatujärjestelmä ollut nyt oikein ajan tasalla?

Tämän ”ongelman” suuruusluokkaa kuvaa vaihdettavien laturien lukumäärä: 14 miljoonaa kappaletta.

Maininta ”ilmaiseksi” tapahtuvasta vaihdosta on samaa propagandaa. Siinä halutaan kertoa, että se olisi Nokian vapaaehtoinen ”kädenojennus” asiakkailleen, mutta ainakin Suomessa sähköturvallisuuspuutteen sisältävän laitteen vaihtaminen maksutta on pakollista.

Nokian mukaan ”kyse on pelkästään ennaltaehkäisevästä toimenpiteestä”. Onhan se varmasti ennaltaehkäisevä toimenpide, jos sillä voidaan välttää sydänkuolema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter