lauantai 11. kesäkuuta 2011

Syytetty: Ilkka Kanerva

Kuten uutinen kertoi torstaina, valtionsyyttäjä vaatii kansanedustaja Ilkka Kanervalle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta joko tahallaan tai tuottamuksellisesti.

Suomi on tullut kansainvälisesti tunnetuksi siitä, että kuka tahansa saattaa joutua aivan mitättömän syyn vuoksi poliisitutkintaan ja syytteeseen. Takavuosien ”suosikki” oli totaalikieltäytyjien toistuva rankaiseminen samasta rikoksesta. Armeijasta kieltäytyjä vietiin oikeuteen, ja jos hän vielä kieltäytyi menemästä armeijaan, hänelle lätkaistiin noin kuukauden tuomio. Rangaistuksen kärsimisen jälkeen hänet vietiin uudelleen oikeuteen, jossa sama toistui ties kuinka monta kertaa. Suomi saikin tästä sitten kansainvälisen huomautuksen, ja siksi siitä luovuttiin.

Oikeuden päätöksestä ei kukaan voi kuitenkaan olla varma. Oikeuden ratkaisu saattaa myös muuttua aivan päinvastaiseksi ylemmissä oikeusasteissa.

Kanerva kohdalla kyse on kuitenkin aivan oikeasta syytteestä. Syyttäjän vaatima tuomio, vähintään kahden vuoden vankeusrangaistus, joka toteutuessaan istuttaisi Kanervaa ”ensikertalaisena” vähintäänkin vuoden, vaikuttaa kovalta mutta niin lienevätkin myös Kanervan tekemät rikokset.

Oikeuskäsittely alkaa vasta marraskuussa eli lähes puolen vuoden kuluttua, mikä takaa Kanervalle varsin ”mukavia” odotteluhetkiä, koska hän ei itsekään voi olla yhtään varma oikeuden päätöksestä. Vaikka käräjäoikeus antaisikin vapauttavan tuomion, on varmaa, että syyttäjä veisi asian seuraavaan oikeusasteeseen.

Jos Kanerva tuomitaan lopulta kaikkien oikeusasteiden jälkeen vankeuteen, siinä olisikin sopiva tapa päättää ”ansiokas” lähes 40-vuotinen kansanedustajaura. Se olisi kuin yhteiskunnan ”kiitos” kaikesta siitä, mitä Kanerva jätti tekemättä ja olisi voinut tehdä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Jos Kanerva joutuu istumaan, on selvää, että se on päätös hänen kansanedustajan uralleen. Tuskinpa häntä äänestettäisiin enää vuoden 2015 vaaleissa, jos vaaleja ei pidetä aikaisemmin tai hän yleensäkin asettuisi vielä ehdolle vankilareissunsa jälkeen.

Me toivomme, että oikeus toteaa Kanervan syyllistyneen kerrottuihin rikoksiin ja tuomitsee hänet usean vuoden vankeuteen. Se olisi vain oikeus ja kohtuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter