Valtiollinen Ilmatieteen laitos esittää ”osaamistaan” Yleisradion tv-uutisten sääennusteissa.
Yleisradion Kesäsää-ohjelmassa on totuttu näkemään viiden vuorokauden sääennuste sunnuntai-, tiistai- ja torstai-iltoina. Sama pitkä ennuste on kerrottu myös TV1:n pääuutislähetyksessä.
Viime aikoina ennusteiden tarkkuus on ollut samaa luokkaa kuin sammakkoprofessoreiden koko kesän ennusteet. Ilmatieteen laitoksella on ollut vaikeuksia ennustaa oikein jopa seuraavan päivän sää. Mitä pidemmästä ennusteesta on kyse, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys väärästä ja jopa täysin pieleen menneestä sääennusteesta.
Tietoisena vääristä ennusteista mainittu laitos onkin lyhentänyt ennustejakson pituutta ja tyytynyt toisinaan kertomaan vain kolmen päivän ennusteen, jonka tarkkuudessa on myöskin ollut toivomisen varaa.
Tuntuukin uskomattomalta, että Ilmatieteen laitos, jolla on käytössään miljoonien arvoinen supertietokone ja lähes yhtä hinnakas meteorologinen tietokoneohjelma, joka tekee varsinaisesti ”likaisen työn” eli luo sääennusteen, ja lisäksi apuna Euroopan ja Pohjois-Atlantin säähavaintoverkosto, ei pysty tämän parempaan.
Näyttääkin siltä, että Helsingin yliopistosta valmistuvat säätieteilijät työllistyvät suoraan suojatyöpaikkaan nimeltä Ilmatieteen laitos.
Kaupallinen toimija Foreca ei pysty juuri parempaan. Toisinaan on mielenkiintoista seurata eroavaisuuksia ennusteissa ja nähdä, kumpi osuu oikeaan. Forecalla näyttää olevan suuria vaikeuksia sademäärien ennusteissa. Viime kesänä kahden vuorokauden päähän ennustettu 20 mm:n sademäärä vajaan vuorokauden aikana (= runsas sade) toteutui vain pilvisyytenä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti