torstai 29. syyskuuta 2011

Matkailun riskit ja vaarat

Matkailtaessa maailmalla riski sairastua tai joutua tapaturman uhriksi on suurempi kuin kotimaassa. Riski vaihtelee maittain, mutta on tosiasia, että ns. neekerimaissa riski on selvästi vielä muita maita suurempi.

Joissakin maissa verenluovutuksesta maksetaan rahaa, ja se onkin joillekin kansanosille helppo tapa saada nopeasti rahaa. Veripankkien veren koostumuksen saattaisi kuvitella noudattavan maan etnisten ryhmien keskinäisiä suhteita, mutta luovutuksesta maksettavan rahan vuoksi ns. roskaväki (joka on mm. Yhdysvalloissa lähinnä neekereitä) saattaa olla siellä yliedustettuna. Suurimmassa osassa Afrikan maista, joissa koko väestö on käytännössä neekereitä, veripankkien veri on 100-prosenttista NEEKERIVERTA.

Vaikka veripankkien veri on yleensä ns. blend-laatua eli se on sekoitettu useasta eri lähteestä, on aina mahdollista, että jopa Suomessakin siellä on joukossa pieni määrä NEEKERIVERTA, koska Suomessa asuu kymmeniätuhansia neekereitä.

Joutuminen vakavaan liikenneonnettomuuteen aiheuttaa tavallisesti suuria ruhjeita ja murtumia, jotka voivat synnyttää suuren verenhukan. Sen vuoksi potilaalle täytyy tehdä sairaalassa verensiirto, jossa potilaaseen lisätään puuttuva verimäärä. Joissakin tapauksissa lisättävä verimäärä saattaa olla jopa kaksi litraa.

Jos sinä joudut ulkomailla onnettomuuteen ja sinulle tehdään verensiirto, oletko ajatellut sitä mahdollisuutta, että sinuun lisätään NEEKERIVERTA – edes pienikin määrä? Vakavassa onnettomuudessa sinuun voidaan siirtää litra tai jopa kaksi litraa verta. Tuolloin on mahdollisuus, että sinuun on voitu siirtää vähintäänkin yksi litra NEEKERIVERTA, jolloin koko verimäärästäsi on 20 prosenttia ja pahimmassa tapauksessa jopa 40 prosenttia NEEKERIVERTA. Voisitko silloin kutsua itseäsi enää valkoiseksi mieheksi?

Minun saattaisi olla vaikea kutsua aikaisemmin valkoisen miehen statuksen omannutta kansalaista valkoiseksi mieheksi sen jälkeen, kun häneen on siirretty NEEKERIVERTA. Niin se vain valitettavasti on!

Jos jollakin henkilöllä on jokin eksoottinen piirre (ulkonäössä), on tavallista sanoa, että hänessä on pisara ”jotakin” verta. Mutta jos sinuun on lisätty litra NEEKERIVERTA, silloin tuskin voidaan puhua enää pisaroista.

Punaisen Ristin Veripalvelun pitäisikin kiinnittää huomiota tähän asiaan, koska moni itseään kunnioittava valkoinen mies ei missään nimessä haluaisi itseensä siirrettävän edes pisaraakaan NEEKERIVERTA, ja tarjota sairaaloille uusi verensiirtoon tarkoitettu tuote, joka olisi taatusti 100-prosenttisesti valkoista verta. Moni olisi jopa valmis maksamaan siitä ylimääräistä.

Veri on myös tehokas mikrobien leviämisväline. Vaikka SPR testaa veren tiettyjen tartuntatautien (hepatiitti, syfilis, hiv ym.) varalta, on aina mahdollista, että verenluovuttajan vereen ei ole hiljattain tapahtuneen tartunnan tai muun syyn vuoksi ehtinyt muodostua mikrobin synnyttämiä vasta-aineita, joiden perustella SPR määrittelee veren käyttökelpoisuuden. On todettu monia tapauksia, joissa aidsia aiheuttavan hi-viruksen vasta-aineita ei ole ehtinyt muodostua vereen, vaikka tartunnasta oli ehtinyt kulua jo puoli vuotta. Ennätys taitaa olla yli vuoden.

Vaikka SPR on testannut veren ja todennut sen ”puhtaaksi”, on pieni todennäköisyys, että siinä on hi-viruksia, jotka aiheuttavat sitten veren vastaanottajalle hiv-tartunnan. SPR ei mitenkään voi tutkia jokaisen luovutetun verierän niin tarkasti, että siitä etsittäisiin yksittäisiä viruksia, joten riski on aina olemassa, vaikkakin se on erittäin pieni. Samat ongelmat ovat tietenkin myös muissa maissa.

Koska aids on erittäin suuri ongelma Afrikassa ja erityisesti eteläisessä Afrikassa, siellä on myös suuri riski saada hiv-tartunta NEEKERIVERELLÄ tehdyn verensiirron seurauksena.

Veri on myös kansainvälinen kauppatatavara niin kuin monet muutkin hyödykkeet. Sen vuoksi veren alkuperästä ei voi koskaan olla aivan varma. SPR:n sairaaloille kauppaama veri on todennäköisesti suomalaista, mutta kukapa sen voi koskaan aivan varmasti tietää..?

2 kommenttia:

  1. En pitäisi neekerinverta muuna kuin tautiriskinä, koska verisolut uusiutuu n. 3kk aikana. Oma luuydinhän niitä verisoluja tuottaa. Eli käsitys, että neekereistä tarttuisi jotain geneettistä on vähän hömppää.

    Homoilta on kielletty verenluovutus ja samoin pitäisi neekereiltä kieltää ainakin Suomessa. HIV positiivisista kun lähes puolet on nekruja Suomessa (varma sisäpiiritieto).

    VastaaPoista
  2. et varmaankaan ollu vakavissasi tuon vuodatuksen kanssa, oli vähän kuin deepsouthredneck's vankkurikuskien uutistoimistolta. Jos minuun pitäisi saada lisää verta, niin se on samantekevää onko se aasialaiselta, afrikkalaiselta, eurooppalaiselta, intiaanilta etc. Tärkeää on siirtoveren mikrobi tilanne ja sen nollatoleranssi.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter