perjantai 8. toukokuuta 2009

Sähkön hinta

Sähkön myyntihinta kuluttajille nousi monta kertaa viime vuonna ja pysyi vielä tämän vuoden alussa ennätystasolla, vaikka pörssisähkön hinta, joka kävi huipussa viime syksynä, kääntyi laskuun jo viime vuoden lopulla, kuten alla olevasta kuvasta, joka esittää Nordpoolin viime vuoden Suomen viikkohintoja (€/MWh), voidaan havaita.

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergian hinnasta (snt/kWh), siirtomaksusta (snt/kWh), sähköverosta (1,0773 snt/kWh) ja kiinteistä perusmaksuista, jonka perivät sekä sähköenergian myyjä että verkkoyhtiö.

Alla oleva kuva esittää pörssisähkön tämän vuoden alun Suomen viikkohintoja. Kuvasta voidaan varsin helposti tehdä sellainen päätelmä, että kuvaajan (pörssisähkön hinta) trendi on laskeva. Viikkohinnan keskiarvo on 37,02 €/MWh eli 3,702 snt/kWh.

Koska kyseessä ovat verottomat hinnat, niihin täytyy lisätä valtiolle menevä alv-osuus (22 %), jolloin kuluvan vuoden verollinen keskihinta on täten 4,516 snt/kWh.

Helsingin Energian toistaiseksi voimassa olevan yleissähkön, joka lieneekin tavallisin kuluttaja-asiakkaan sähkösopimus, hinta on 5,70 snt/kWh ja 1,60 €/kk. Jos HelEn joutuisi ostamaan kaikki sähkönsä pörssistä pörssihintaan, sen kate olisi tämän vuoden alussa ollut keskimäärin 1,2 snt/kWh, mutta näinhän ei ole. Yhtiön oman tuotannon sähkön omakustannushinta on selvästi pörssihintaan alhaisempi, ja se muuttuu vain hitaasti riippuen polttoaineen (hiili) hinnasta.

Lisää tuottoa tulee perusmaksusta, jota ei voida perustella pelkästään laskutuskuluilla. Jos asiakkaita olisi esim. 200 000, tuotto perusmaksuista olisi 3,84 miljoonaa euroa vuodessa.

Vanha tv-mainos yritti todistella suomalaisille, että (takamoottorisella) Skodalla menee hyvin. Nykyaikana voitaisiin todeta, että sähkönmyyjillä menee (erittäin) hyvin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter