keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Yleisradion rotutohtori

Alla tuli luvattua olla toistaiseksi kirjoittamatta tänne, mutta sallittakoon vielä tämä ajankohtainen ja blogin aiheeseen hyvin sopiva kirjoitus.

”Poliisi on lopettanut Yleisradioon kohdistuneen, kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon vaatimuksesta aloitetun esitutkinnan, koska näyttöä rikoksesta ei ole. Päätöksen tutkinnan lopettamisesta teki johtava kihlakunnansyyttäjä.” Näin kertoivat useat lehdet.

Tämä todistaa vanhan totuuden, että kansalaiset eivät ole tasa-arvoisia oikeuden tai lain edessä.

Jos joku kansalainen olisi käyttänyt vastaavaa loukkaavaa ilmaisua maahan tulleesta neekeristä television suorassa lähetyksessä, syytenimikkeet olisivat löytyneet edellisestä Eläköön sananvapaus -kirjoituksesta lisättynä ”törkeä”-määreellä. Jos neekeri olisi vielä sattumoisin ollut profeetta Muhammedin innokas fani, kansalaista olisi voitu luontevasti syyttää myös uskonrauhan rikkomisesta, vaikka ilmaisussa ei olisi mainittu nimellä tuota ählämien vapahtajaa tai sen kummemmin viitattu tämän kehittämään propagandistiseen uskonnolliseen aatteeseen.

Yleisradion teon raskauttavuutta lisää se, että sen toiminta uutislähetyksineen rahoitetaan pakkomaksulla – kutsutaanpa sitä sitten tv-luvaksi, tv-maksuksi, mediamaksuksi tai Yle-veroksi – jota perustellaan julkisen palvelun tehtävällä. Voidaankin perustellusti kysyä: kuuluuko kansalaisen solvaaminen Yleisradion julkisen palvelun tehtävään?

Jos nimittely olisi tapahtunut kaupallisen tv-kanavan uutislähetyksessä, rikos olisi varmastikin katsottu tapahtuneeksi ja syytetoimet vastuullisia toimittajia kohtaan olisivat käynnistyneet.

”Syyttäjän perusteluiden mukaan tutkinta keskeytettiin muun muassa siksi, että kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn muun muassa politiikassa, jos arvostelu ei selvästi ylitä hyväksyttävänä pidettävän rajaa. Ankarakin arvostelu on syyttäjän mukaan politiikassa sallittua”, kertoo HS.

Laintulkinta on tehty pelkästään Yleisradiota suosivasti. Uutisoinnin ja varsinkin pakkomaksulla rahoitettavan julkisen palvelun uutisoinnin tulee aina olla puolueetonta. Yleisradion ei tarvitse kilpailla raflaavilla uutisaiheilla mainosrahoista kaupallisen median tavoin, vaan se voi suoltaa vaikka mitä tahansa skeidaa eetteriin ja luottaa siihen, että rahoitus jatkuu ikuisesti.

Jos Yleisradion nimittelyä suorassa tv-lähetyksessä, jota seuraa noin 1,5 miljoonaa kansalaista, pidetään sallittavana, silloin pitäisi sallia kaikkien kansalaisten, joiden auktoriteettiarvo on vain mitätön murto-osa Yleisradion uutisten vastaavasta, ”kielikuvalliset” mielipiteet maahan tulevista elintasopakolaisista, vaikka kuulijoita tai lukijoita olisi vain kourallinen, mutta näinhän ei ole.

On ikävää valtuutettu Halla-ahon puolesta, että hänet tullaan Yleisradion epäpätevien ja asenteellisten toimittajien vuoksi muistamaan loppuikänsä ”rotutohtorina”. Historiallisista syistä sanalla on paha kaiku, joka väistämättä synnyttää negatiivisia assosiaatioita, jotka jäävät kansalaisten mieliin. (Kuvassa saksalainen tiedemies ja lääkäri Josef Mengele.)

Nyt on kaikkien ajattelelevien kansalaisten hyvä aika lakata seuraamasta Yleisradion uutisia ja muita ajankohtaisohjelmia (jotka ovat pelkkää hallitusta tukevaa propagandaa) ja siirtyä vapaan ja puolueettoman, kaupallisen tiedonvälityksen pariin, jos he eivät sitten ole jo tehneet niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter