perjantai 2. joulukuuta 2011

Suojeluskunta.com

Erään kirjoituksen kommentiksi oli jätetty linkki suojeluskunta.com-sivustoon, joka näyttää olevan erittäin maahanmuuttokriittinen keskusteluryhmä. Se on suhteellisen uusi, mutta erään ketjun mukaan sivustoa olisi jo uhkaamassa sulkeminen sen sisällön vuoksi.

Tämähän on tuttua niin monesta eri yhteydestä. Monissa maissa, joissa käsitteet demokratia ja sananvapaus ovat täysin tuntemattomia tai niitä sovelletaan omalla rajoitetulla tavalla, sivustojen sulkeminen ja vastuuhenkilöiden vangitseminen on tavallista. Suomi ei kuitenkaan sananvapauden osalta juurikaan poikkea tästä.

Suomessa tavalliset kansalaiset on houkuteltu vasikoiksi. Monissa keskusteluryhmissä on linkki, jolla voi ilmoittaa sivuston ylläpitäjälle, että sivustolla on jotakin ”sopimatonta”. Tämän ”sopimattomuuden” päättää yksinomaan kansalainen oman ymmärryksensä ja ahdasmielisyytensä perusteella.

Koska johonkin Suomi24-skeidasivustoon tulee päivittäin tuhansia uusia skeidaviestejä, moderaattorina toimivalla kansalaisella ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta pähkäillä sen pidempään, onko ilmoitetussa viestissä oikeasti jotakin ”sopimatonta” vai ei, vaan hän aivan ”varmuuden vuoksi” poistaa sen ja samalla omalta osaltaan kaventaa sananvapautta Suomessa.

Neekeri-sana riittää tavallisesti siihen, että viesti poistetaan, mikä on tietenkin täysin naurettavaa.

Suojeluskunta.com-sivustossa ei näytä olevan tuota ongelmaa, vaan siellä voi tuoda omia näkemyksiään avarasti esille, mikä on tietenkin sananvapauden kannalta hyvä asia. Ongelma on toisaalla ja se on se, että kyberpoliisin suhteellisuudentaju eli erottaa hyvin suuret ja hyvin pienet asiat keskenään on erittäin rajoittunut.

Vaikka sivustossa voidaankin puhua enemmän tai vähemmän leikillään neekerien lahtaamisesta ja muista aktiviteeteista noiden kuminaamojen iloksi, se on kuitenkin vain puhetta, jolla ei ole mitään vaikutusta sitä lukeviin. Kyse on vain kirjoittajan omasta mielipiteestä, jonka hän on halunnut tuoda julki. Jos tämän tekeminen on kriminalisoitua, niin kuin se näyttää olevan, silloin ei voida puhua edes mistään mielipiteenvapaudesta – sananvapaudesta puhumattakaan.

Elä ja anna toistenkin elää, niin kuin sanotaan.

1 kommentti:

  1. Heippa, SK-foorumin pointti on nimenomaan sananvapaus, sen venyttäminen, laajentaminen, ja lopulta koko länsimaita riivaavan sensuuripelleilyn hävittäminen.

    Sananvapauden (=ajatuksenvapauden) turvaaminen internetissä on aikamme titaanien taistelu: Vastakkain ovat 2 kolossia: Virallinen Totuus (tm) ja Väärä Mielipide (tm). Liput myynnissä, NYT!

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter