lauantai 19. marraskuuta 2011

Afrikan Tähti

Afrikan Tähti -peli täytti tänä vuonna 60 vuotta, minkä johdosta pelistä julkaistiin 60-vuotisjuhlaversio. Peli tuskin kiehtoo enää tietokonepelisukupolven lapsia samalla tavalla kuin se kiehtoi Zulua ja muita hänen aikalaisiaan (silloin kauan sitten, kun presidentit olivat vielä kekkosia). Peli tarjosi jännittävän kurkistuksen Afrikkaan, tuohon murjaanien maahan, joka tuntui salaperäiseltä, vaikka toisaalta koulun maantiedon opetuksessa kerrottiin, että Afrikassa asustelee takapajuisia neekereitä, jotka ovat pakanoita (eli eivät tunnusta kristinuskoa).

Nykyinen Afrikka ei poikkea 60 vuoden takaisesta Afrikasta juurikaan muulla tavalla kuin että neekerien lukumäärä on nyt vähintäänkin kaksinkertainen ja maanosan ongelmat vastaavasti moninkertaiset.

Pelin suomalainen oikeudenomistaja ei varmastikaan ole ymmärtänyt, mitkä potentiaaliset markkinat pelillä olisi ollut pelin tapahtumispaikassa Afrikassa. Suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt olisivat voineet vaikka lahjoittaa pelejä Afrikan lapsille sen sijaan, että kehitysyhteistyövaroilla ostettu ruoka-apu päätyi mustan pörssin jälkeen (sisällis)sodassa olevan naapurivaltion armeijalle. Peli olisi opettanut neekerilapsille mm. maantietoa ja kertonut sen, että valkoinen mies se herra on.

Vaikka peli (jota on myyty jo 3,6 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti) viettääkin 60-vuotisjuhliaan, asiassa on (niin kuin nyt aina tahtoo olla) myös toinen puoli: onko Afrikan Tähti rasistinen? Syyllistyykö peliä pelaava (nuorena henkilönä tehtyyn) rasistiseen rikokseen? Onko pelin julkaisijaa, Peliko Oy:tä, syytä epäillä rasistisesta rikoksesta?

Pelilaudan kuvassa sotaisat neekerit heiluvat keihäät ja kilvet käsissään. Yksi neekeri näyttää roikkuvan puussa – vai apinako se on..? Jos neekereitä kuvataan tuolla (primitiivisellä) tavalla (vaikka se nyt pitäisikin paikkansa), se ei nykykäsityksen mukaan ole mitään muuta kuin rasismia.

Peliä voidaan aivan oikeutetusti verrata (rasistisuudessaan) Tintti Afrikassa -sarjakuvakirjaan. On tosin varsin luultavaa, että Afrikan Tähti -peliä ei myydä Belgiassa.

”Iloiset neekerit tanssivat Afrikan sydämessä.” Siinähän se on sanottu.

Pelistä pitäisi varmastikin tehdä uusi versio, jossa kaikki vähänkin rasismiin viittaava (totuudenmukainen kuvaus) neekereistä olisi poistettu ja korvattu jollakin valheellisella propagandalla. Sen kansainväliseen painokseen voitaisiin lisätä teksti: ”Nigger friendly version”.

1 kommentti:

  1. Sensuroimatonta maahanmuuttokeskustelua:
    http://suojeluskunta.com

    Aivoriihi ja uudentyyppistä innovointia asian suhteen, mitä ei muilla palstoilla näy.

    Suositellaan tor-verkon käyttöä.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter