tiistai 1. marraskuuta 2011

Tintti Afrikassa

Helsingin Sanomat kertoi syyskuun lopussa, että kongolaissyntyinen neekeri Mbutu Mondondo Bienvenu vaatii Belgiassa Tintti-sarjakuvakirjan kieltämistä, koska se on rasistinen.

Kuten kuvasta on havaittavissa, Bienvenu on sivujen yläreunoihin kiinnitettyjen tarralappujen perusteella löytänyt sarjakuvakirjasta ainakin kuusi kohtaa, joissa on jotakin neekerimäisyyttä.

Bienvenu nosti kanteen Tintti Afrikassa -sarjakuvakirjan kieltämiseksi jo 2007, mutta oikeudellisten kiemuroiden takia oikeuskäsittely alkoi vasta syyskuussa 2011 belgialaisessa tuomioistuimessa. Bienvenun mielestä sarjakuvakirjassa afrikkalaishahmoja kuvataan rasistisesti ja myös kielenkäyttö on rasistista.

Tintti Afrikassa julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1931. Myöhempiin englanninkielisiin versioihin on liitetty lukijoille varoitus, jonka mukaan sarjakuvan sisältö saattaa olla [neekereitä] loukkaavaa. Jos oikeus ei kiellä kirjaa, Bienvenu haluaa samanlaiset varoitukset myös Belgiassa myynnissä olevan versioihin.

Mbutu Mondondo Bienvenu vaikuttaakin melko lystikkäältä neekeriveikolta.

Nyt asia on edennyt sillä tavalla, että Belgian valtionsyyttäjä on ottanut kantaa Tintti-sarjakuvasta tehtyyn valitukseen. Hänen mielestään Tintti Afrikassa -sarjakuva ei ole rasistinen.

Syyttäjän mukaan Tintin luoja Herge ei lietsonut sarjakuvallaan rasismia vaan ainoastaan heijasti oman aikansa näkemyksiä. ”Afrikkalaisten neekerien kuvaukset Hergen kirjassa heijastavat aikansa näkemyksiä”, syyttäjä kirjoittaa tuomareille osoitetussa lausunnossa.

Ratkaisu tähän järkyttävään rikokseen saadaan ensi vuoden puolella. Lieneekin selvää, että oikeus hylkää kanteen, minkä jälkeen Bienvenu voi kokeilla onneaan ylemmissä oikeusasteissa. Jos niissäkin Bienvenu vetää vesiperän, hän voisi nostaan kanteen suomalaisessa oikeusistuimessa. Suomessa kanteen läpimenolla olisi nimittäin hyvät mahdollisuudet.

Bienvenulla olisi paljon työsarkaa Suomessa vanhojen mainosten, aapisten ja maantiedonkirjojen parissa.

Tässä päteekin vanha sanonta: jos neekereille antaa pikkusormen, ne vievät koko käden.

Erään psykologituttavan mukaan Mbutu Mondondo Bienvenu on vain neekeri, joka kaipaa huomiota ja julkisuutta. Koska Tintti seikkailee Kongossa ja Bienvenukin sattuu olemaan sieltä kotoisin, julkisuuden tavoittelu on helppoa ja tarkoitushakuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter