keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Onko Wikipedia rasistinen?

MTV3 esitti viime lauantaina elokuvan Totuus Charliesta, joka on eräänlainen uusintaversio 60-luvun alussa valmistuneesta Charadesta. Se oli melko sekava kokonaisuus.

Elokuvan pääosassa on Regina Lambert, jota esittää Thandie Newton. Newtonin ulkonäössä oli jotakin ”epäilyttävää”.

Newtonia voisi pitää ranskalaisena, etäläamerikkalaisena tai jopa aasialaisena, mutta jokin ulkonäössä vihjasi sittenkin negridiseen perimään. Totuus löytyi Wikipediasta, joka kertoi asian häpeilemättä suoraan, kuten alla olevasta katkelmasta voidaan havaita.

NEWTON ON MULATTI. Mitenkähän Wikipedia on tehnyt tuollaisen lipsahduksen ja syyllistynyt käyttämään noinkin rasistista ilmaisua? Jos ”neekeri” on (joidenkin mielestä) rasistinen sana, niin on sitten myös ”mulatti”.

Suomessa on joitakin monikulttuurisia julkkiksia, joita Wikipedian mallin mukaisesti voitaisiin kutsua mulateiksi. Jos jokin kansalainen kutsuu tai nimittelee todistajan läsnäollessa mainittua henkilöä ”mulatiksi”, on melko varmaa, että hän saa osakseen herjaussyytteen, josta oikeus hyvin todennäköisesti lätkäisee sakkorangaistuksen.

1 kommentti:

  1. Tunsin muutamia vuosia sitten miehen, joka oli suomalaisen äidin ja afrikkalaisen isän poika. Kysyin häneltä suoraan, voinko kutsua häntä neekeriksi. Hän melkein suuttui, ja sanoi: "Et varmasti kutsu! En ole mikään neekeri, olen mulatti, ja mulatiksi voit minua kutsua!".

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter