Poliisivaltio voi olla terminä hieman harhaanjohtava, koska sellaisena on perinteisesti pidetty valtiota, jossa poliisi toimii tavalla tai toisella mielivaltaisesti ja laeista piittaamatta. Toisaalta poliisivaltio ymmärretään myös valtiona, jossa kaikki yhteiskunnalliset toiminnot ovat viranomaisten tarkan valvonnan alaisuudessa ja laeilla säädetään yksikäsitteisesti, mitä ei saa tehdä (ellei halua sitten lähteä istumaan).
Poliisi on yhteiskunnan valtakoneiston toimeenpaneva elin, joka tekee ns. likaisen työn, eli se on valtakoneiston viimeinen lenkki, joka näkyy selvimmin kansalaisiin päin. Jos kansalainen ei jostakin syystä ole ymmärtänyt jonkin lain sisältöä, poliisi tekee sen selväksi vaikka pampun, sakon tai muun rangaistusvaatimuksen avulla.
Yhteiskunnallinen kehitys on huolestuttavasti ollut sellainen, että lakien määrää on lisätty jatkuvasti. Hyvin monet näistä uusista laeista ovat olleet luonteeltaan kansalaisvapauksia rajoittavia, eli jokin asian tekeminen, joka oli aikaisemmin aivan tavallista ja hyväksyttyä, on sittemmin kriminalisoitu ja jopa niin ankarasti, että lain rikkoja voi olosuhteiden ollessa hänelle epäedulliset – ei varaa kunnolliseen oikeusavustajaan, poliisin puolueellinen tutkinta ja liian virkaintoinen syyttäjä – saada vankeusrangaistuksen jostakin jopa aivan viattomasta teosta.
Kehityksen suunta on sellainen, että uusia, typeriä lakeja ollaan edelleenkin lisäämässä. Pian olemme siinä tilanteessa, että lähes kaikki aikaisemmin normaalina pitämämme tekeminen on kriminalisoitu. Tälle suuntaukselle ei yksinkertaisesti näytä olevan loppua. Paksuista ja monitulkintaisista lakikirjoista voidaankin varmasti pian luopua ja korvata ne yksinkertaisella ja ohuella Kansalaisen oppaalla, joka kertoo, mitä kansalainen voi tehdä pelkäämättä joutua syytteeseen.
George Orwell ennakoi hyvin tulevaisuuden kehityksen romaanissa Vuonna 1984, vaikka hän olikin hieman ”aikaansa edellä”. Romaanin nimen vuosiluvun kaksi viimeistä numeroa kirjailija sai vaihtamalla romaanin kirjoitusvuoden -48 numerot keskenään, eli vuodesta -48 tuli -84.
Orwell kuvitteli kehityksen kohti totalitaarista valtiota olevan nopeampi kuin se todellisuudessa on, mutta jos aikajanaan lisätään 50 vuotta, on hyvin todennäköistä, että valtion ja kansalaisen välinen suhde on hyvin samanlainen kuin romaanissa Vuonna 1984. Orwell ei myöskään osannut kuvitella, miten nopeaa teknillinen kehitys (mikroelektroniikka ja tietoliikennetekniikka) tulisi olemaan. Tämän huiman kehityksen ansiosta Vuonna 1984:n kuvaama maailma on erittäin helppo toteuttaa.
Koska muuttuminen kohti totalitaarista valtiota tapahtuu hitaasti, monikaan kansalainen ei pysty valheellisessa mediamaailmassa eläessään huomaamaan, että mitään muutosta on edes tapahtumassa. Elämä pyörii enemmän tai vähemmän Big Brotherin, Tanssii tähti kanssa, Salaisten elämien ja lukemattomien muiden niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin tv-ohjelmien ympärillä. Koska median tarjoamat fiktiivisen hahmot täyttävät elämän ja tekevät siitä tyydyttävän, kansalaiset tuskin edes kaipaavatkaan muuta.
Vastauksena otsikon kysymykseen voidaan sanoa, että tulevaisuuden Suomessa (EU:ssa) poliisilla tulee olemaan erittäin paljon valtaa, jota se voi käyttää toteuttaessaan yhteiskunnan (väki)valtakoneiston tahtoa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti