maanantai 28. syyskuuta 2009

Aamulehden lampputesti

Tamperelainen Aamulehti tekee tutkimusta E27-kantaisten lamppujen kestoiästä. Maaliskuussa alkaneessa testissä on mukana kaksi 60 W:n hehkulamppua ja kahdeksan 11 W:n energiansäästölamppua. Testissä toistetaan kolmen tunnin jaksoa, jossa paloaika on 2,75 h ja lepoaika 0,25 h (15 minuuttia).

Hehkulamput, joiden keskimääräinen kestoikä on 1000 tuntia, ovat luonnollisesti sammuneet ensimmäisinä. Ne kestivät kuitenkin luvatun ajan +/- 15 prosentin marginaalilla.

Energiansäästölamppuista kaksi on vikaantunut, eli ne eivät yltäneet luvattuihin 6000 ja 8000 tunnin käyttöikiin.

Yhden lampun eliniäksi on luvattu peräti 15 000 tuntia, jolloin sen pitäisi toimia joulukuuhun 2010 saakka.

Aamulehti on tehnyt sen pahan virheen, että se ei huomioi lamppujen tuotannon laadunvaihtelua. Suurivolyymisena sarjatuotantona valmistettavien tuotteiden laadussa on aina vaihtelua, mikä ilmenee tuotteen vikaantumisherkkyytenä. Hehkulamppu on sen verran yksinkertainen tuote, että sen kestoikään vaikuttaa enemmän käyttöympäristö (mm. ylijännite ja tärinä) kuin tuotannon laadunvaihtelu.

Energiansäästölamppu sisältää verkkojännitteellä toimivaa elektroniikkaa, ja se kootaan osittain käsityönä ja useimmiten Kiinassa. Yhdenkin komponentin (osittainenkin) vikaantuminen saa lampun menemään epäkuntoon. Komponenttien laatu selittää näiden lamppujen eri merkkien välisen kestoikävaihtelun.

Jotta testillä olisi jotakin hyödyllisyysarvoa, kutakin lamppua olisi pitänyt ottaa testiin vähintään kymmenen kappaletta, jolloin saman lampun laadunvaihtelu olisi saatu selville. Nyt yksi ”maanantaikappale” riittää pilaamaan koko testin.

Energiansäästölamppujen osalta testin lopputulos ei tule olemaan luotettava, eikä sitä kannattaisi käyttää ohjeena lamppuja ostettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter