keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Viina kallistuu

Alkoholivero nousee huomenna kymmenen prosenttia, mutta koska viinan hinnassa on muutakin kuin alkoholiveroa, viinapullon hinnankorotus on pienempi. Mietojen juomien, joiden vero on pienempi, hinnankorotus on vielä vähäisempi.

Valtiovalta on viisaudessaan todennut, että kansa juo liikaa ja korottaa viinan hintaa, mutta tyhmyydessään kuitenkin kuvittelee, että muutaman prosentin korotuksella olisi alkoholin kulutusta vähentävä vaikutus. Eihän sillä kuitenkaan ole mitään vaikutusta. Viina on aina hintansa arvoista, kuten eräs alkoholisti kerran totesi.

Ehkäpä valtiovalta ei olekaan niin tyhmä kuin voisi kuvitella ja luottaa siihen, että kansa juo entiseen tapaan, jolloin verokertymä kasvaakin paikkaamaan valtion kuralla olevaa taloutta. Tämä on myös koko kansantalouden etu, jos sote-jutut unohdetaan.

Kansa voisi ryhtyä tässä taloustalkoisiin ja tukea valtiontaloutta juomalla enemmän. Mitä suurempi on Alkon myynti, sitä suurempi on alkoholiveron kertymä – niinhän sen menee!

Tässä muistuu mieleen eräs juttu 90-luvun alusta.

Eräässä kaupungissa oli vasta avattu itsepalvelu-Alko. Samassa kiinteistössä sijaitsi myös ruokakauppa. Paikalliset mustalaisakat olivat keksineen nokkelan keinon saada ilmaista viinaa Alkosta.

Viinakauppaan mentiin korin kanssa, jossa oli tyhjiä maitopurkkeja, joiden pohja oli leikattu pois. Tällä haluttiin ikään kuin antaa kuva, että viereisessä elintarvikekaupassa tehtyjen maito-ostosten jälkeen Alkoon tultiin ostamaan jotakin miestä vahvempaa. Viinahyllyn kohdalla koriin nostettiin muutama kossupullo, joiden päälle pantiin tyhjät maitopurkit. Jotta kassan ohitse ei olisi tarvinnut mennä ”ostamatta” mitään, mustalaisakat ostivat hämäyksen vuoksi jonkin pienen ja edullisen viinipullon.

Mustalaisten systeemi toimi hyvin jonkin aikaa, kunnes keskimääräistä terävämpi kassa oli ihmetellyt mustalaisten maito-ostoksia ja varastelevat mustalaiset olivat jääneet kiinni. Varastettu viina oli mennyt mustalaisten kellon ympäri pyörittämän Alkon ”sivutoimipisteen” (Mannen Valinta) myytäväksi.

Ehkäpä tämäkin tapaus todisti jälleen kerran sen, että yksityisyrittäminen ei kannata Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter