sunnuntai 20. syyskuuta 2009

The Beatles

The Beatles oli yhtye, joka tuli ja kohahdutti maailmaa 60-luvulla. Yhtyeen maailmanlaajuinen suosio oli ennennäkemätön. Suosio nousi pojilla sen verran päähän, että keikkailu sai jäädä 60-luvun puolivälissä ja yhtyeen jäsenet saattoivat keskittyä studiolevytysten tekemiseen.

Inspiraatiota sävellysten tekemiseen haettiin intialaisesta mietiskelystä ja tuon ajan muotihuumeista. Kaikki jatkui hyvin, kunnes eräs japaninamerikkalainen nainen kiilasi bändin jäsenten väliin, ja loppu onkin sitten historiaa.

Beatlesin levyt ovat siitä harvinaisia, että niitä ei ole koskaan myyty alennusmyynnissä. CD-levyjen alkaessa yleistyä 80-luvun loppupuolella kaikki Beatles-levyt siirrettiin digitaaliseen formaattiin, ja myynti saattoi jälleen jatkua.

Levyjen myynti on ilmeisesti ollut aika vaisua ja laskusuuntaista viime vuosina, minkä vuoksi levy-yhtiö on tehnyt sen, minkä moni muu on jo tehnyt aikaisemmin: vanhat masternauhat on masteroitu uudelleen, ja niistä on valmistettu ”uudet” levytykset (2009 Digital Remaster Digipack).

Koska kuluttajien käytös on typerää, ennalta-arvattavaa ja jopa ohjailtavaa, ”uudet” Beatles-levyt ovat nousseet myyntilistojen kärkeen monissa maissa. Onhan tietenkin hienoa, että levyhyllyssä on 2009 Digital Remaster Digipack -levy vanhemman cd:n tai vinyylilevyn sijasta.

Beatlesin musiikilla on tietenkin omat ansionsa, ja monista kappaleista on tullut ns. ikivihreä, mutta suuri osa levytetyistä kappaleista on vain keskinkertaisia ja samantapaisia. Yhtyeen ensimmäiset levyt sisältävät vain lapsellisia rallatuksia, eikä niitä olisi pitänyt julkaista uudelleen.

Levy-yhtiö yrittää tietenkin rahastaa kaikin keinoin, ja seuraava rahastuskierros alkaa, kun cd-levylle tulee korvaaja. CD-levy tullaan korvaamaan uudella formaatilla, koska se on ainoa keino saada vanhat levyt myytyä jälleen kerran uudelleen. Uusi formaatti tulee todennäköisesti ensi vuosikymmenellä ja se lieneekin muistikortin tyyppinen, eli se on pienikokoinen, eikä se tarvitse pyörityskoneistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter