keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Kamppailu öljystä

Öljyä voidaan luonnehtia sanoin kompakti ja monikäyttöinen energianlähde. Ironista öljyn käytössä (tuhlaamisessa) on se, että vuosimiljoonien (kymmenien/satojen?) aikana syntyneet öljyvarat käytetään loppuun muutaman sukupolven aikana (150–200 vuotta). Monet uskovat vaihtoehtoisten energiamuotojen tuovan avun, mutta kuten tunnettua, mikään ”ekoöljy” ei pysty määrältään eikä laadultaan korvaamaan raakaöljystä valmistettuja polttoaineita.

Se on totta, että kaikkia tiedossa olevia öljyvaroja ei lukuisista eri syistä saada hyödynnettyä ja joitakin esiintymiä ei ehkä löydetä koskaan. Pienet ja vaikeasti hyödynnettävissä olevat esiintymät eivät koskaan pysty tyydyttämään koko maailman öljynkysyntää – korkeintaan vain murto-osan siitä ja sitäkin vain lyhyen ajan. Siinä vaiheessa kun öljyvaroja on arviolta jäljellä enää koko maailman kymmenen vuoden kulutusta varten, olemassa olevasta öljystä tullaan kamppailemaan asein.

Maailman suurin sotakone, USA:n armeija, ei liikahda mantereeltaan juuri minnekään ilman petrokemian tuotteita. Tokihan on olemassa ydinkäyttöisiä lentotukialuksia, mutta mitäpä virkaa niillä olisi ilman suihkuhävittäjiä, jotka eivät taida pysyä ilmassa jollakin maissista valmistetulla ekopetroolilla. Irak, Iran ja Naton laajeneminen Kaukasialla on vain nähtävä USA:n ennakoivina toimenpiteinä ottaa hallintaan Lähi-Idän ja mikseipä myös Kaukasian öljyvarat sitten, kun sen aika tulee.

Maailmanmahdit, sellaisiksi itseään kuvittelevat tai sellaisiksi tahtovat pyrkivät kukin olemaan juuri se valtio, joka tulee hallitsemaan öljyä ja maailmaa. Kisaan jo ilmoittautuneita ovat: USA, Venäjä, Kiina ja Intia. Euroopan Unionille jäänee viidennen pyörän eli luuserin osa.

Ne kansakunnat, jotka eivät saa öljyä, joutuvat sitten muuttumaan todellisiksi ekomaiksi ja tulemaan toimeen vaihtoenergialla, mikä tulee tarkoittamaan talouskasvun muuttumista negatiiviseksi ja bruttokansantuotteen jyrkkää romahtamista. Tuotannon väheneminen pienentää elintarviketuotantoa, nostaa elintarvikkeiden hintoja ja aiheuttaa nälänhätää, mikä puolestaan synnyttää ensin paikallisia ja myöhemmin laajempia konflikteja.

Se joka tulevaisuudessa hallitsee jäljellä olevaa öljyä, hallitsee sotilaallisesti ja taloudellisesti myös (jäljellä olevaa) maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter