keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Öljy loppuu: ongelma ratkeaa

Maassa on vielä jäljellä enemmän tai vähemmän tunnettu määrä öljyä, josta tietty määrä on kohtuullisin kustannuksin hyödynnettävissä. Joidenkin arvoiden mukaan se riittäisi nykyiseen kasvavaan kulutukseen noin 30 vuodeksi, jonka jälkeen jäljellä olisi vain vaikeasti hyödynnettävissä olevia öljyvaroja, joiden määrä jäisi arviolta pienehköksi.

Sitten kun jäljellä oleva öljy on kulutettu – pääasiassa poltettu polttoaineina – öljyn polttamisesta ei enää aiheudu hiilidioksidipäästöjä, eikä se enää lisää väitettyä ilmaston lämpenemistä. Tosiasia on kuitenkin se, että öljy tullaan käyttämään (kohtuullisesti saatavissa olevaan) viimeiseen pisaraan asti. Kyse on vain siitä, missä ajassa uusiutumaton öljy käytetään loppuun: onko se arvioitu 30 vuotta vai pitkitetäänkö sitä verotuksella, kielloilla tai keinotekoisilla vaihtoehtoisilla energiamuodoilla?

Maahan miljoonien vuosien aikana öljyyn varastoitunut hiili palautetaan takaisin luonnon kiertoon. Siitähän tässä on kyse, ja myös siitä, että sitten kun kaikki öljy on poltettu, sitä ei enää ole eikä tulekaan. Uudet löydöt ja vaikeasti hyödynnettävien varojen käyttö vain lykkää vääjäämätöntä eli öljyn totaalista loppumista, mutta aikajana tuollekin lienee aika lyhyt. Kivihiili, jota riittänee pariksi sadaksi vuodeksi, on oma lukunsa, mutta sen käyttö öljyn korvikkeena saattaisi olla aika vaikeaa.

Hallitusten esittämät uudet energiaverot eivät parantaisi tilannetta millään tavalla. Vaikka Suomessa lisättäisiin polttoaineisiin uusi vero, 1 €/litra, se ei parantaisi öljyvarojen riittävyyttä millään tavalla, mutta sitä vastoin se vain lisäisi suomalaisten ennestäänkin kovaa verorasitusta, vaikeuttaisi liikkumista ja nostaisi kuljetusten ja sitä kautta myös hyödykkeiden hintoja. Se voisi vähentää (ainakin hetkellisesti) öljyn kulutusta Suomessa, mutta siitä saatava mitätön säästö käytettäisiin hyödyksi jossakin muussa maassa. Kiinassa tulee riittämään kysyntää kaikelle ylimääräiselle öljylle.

Sitten kun öljy loppuu, sen käyttö ei enää lämmitä ilmastoa. 30 vuotta ja ongelma on poispyyhkäisty. Tuolloin lieneekin ilmakehässä ja muualla ympäristössä suuri määrä hiilidioksidia ja muita palamistuotteita, jotka voivat sitten jatkaa luonnollista kiertoaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter