keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Paluu menneisyyteen

Länsimaiden tekninen ja taloudellinen kehitys on perustunut hyvin pitkälle raakaöljyn hyödyntämiseen. Maailma tuskin olisi nykyisen kaltainen ilman öljystä jalostetuilla polttoaineilla toimivia liikennevälineitä ja eri muoveja. Sitten kun öljy loppuu, loppuu myös kaupallinen lentoliikenne. Se tulee olemaan niin dramaattinen muutos, että sen seurauksia voi nyt olla vaikea edes ajatella.

Öljyn ”loppuminen” (eli sitä riittää enää vain rajoitetusti sotateolliseen käyttöön) tuleekin tarkoittamaan maailmalle paluuta takaisin menneisyyteen. Tapahtuuko paluu 1900-luvun alkuun vai peräti 1800-luvun puoliväliin, sitä voi olla vaikea arvioida. Samanaikaisesti tietotekninen kehitys vain kiihtyy, mikä tuleekin synnyttämään paradoksin, koska perinteinen petrokemian tuotteita hyödyntänyt tekniikka ja siihen perustunut kehitys lähtevät taantumaan.
Nykyisen liikennekaluston täydellinen korvaaminen vety-, sähkö- tms. tekniikalla tulee olemaan vain toteutumaton ja mahdoton haave. Toki tuollaisia ajoneuvoja voi olla pienessä mittakaavassa, mutta ne eivät koskaan voi korvata koko ajoneuvokantaa.

Ekopolttoaineet eivät myöskään tarjoa ratkaisua, koska niitä ei ole mahdollista valmistaa riittävästi ja ne tuottavat myös päästöjä sekä valmistuksessa että niitä käytettäessä.
Öljyn loppuminen ratkaisee kuitenkin öljytuotteiden palamisesta syntyvien CO2-päästöjen aiheuttaman ongelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter