keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Kiinan hiilidioksidi-ilmiö

Kalifornialaistutkijoiden mukaan Kiina olisi jo ohittanut USA:n maailman suurimpana CO2-tuottajana aikaisemmin ennustetun vuoden 2020 sijaan. Kiina ei kuulu minkään sopimuksen piiriin, joten se voi jatkuvasti rakentaa uusia hiilivoimaloita tuottamaan lisää sähkö- ja höyryenergiaa valmistakseen entistä enemmän tuotteita, joita länsi- ja myöskin monet muunmaalaiset ihmiset voivat ostaa niiden edullisen hinnan (ja usein myös huonon laadun) vuoksi. Huonosta laadusta seuraa lyhyt käyttöikä, minkä vuoksi samanlainen halpa tekele täytyy pian ostaa uudelleen rikkoontuneen tilalle.

Mikä on sitten ajanut Kiinan tähän kyseenalaiseen tilanteeseen? Keitä tuosta pitäisi syyttää? Syy lankeaa kaikille niille eri maiden kansalaisille, jotka ostavat Made in China -merkittyjä tuotteita.

Syytä on myös Kiinan valtiojohdossa, joka haluaa keinoja kaihtamatta saada lisää länsivaluuttaa ja sitä kautta lisää vaikutusvaltaa maailman taloudessa. Siinä Kiina onkin onnistunut hyvin omistaessaan jo tällä hetkellä maailman suurimman valuuttavarannon.

Ainoa pelastuskeino olisi olla ostamatta kiinalaisia tuotteita, mutta kukapa haluaisi ryhtyä siihen vapaaehtoisesti ja samalla tinkiä omasta kulutuksestaan ja sen tuottamasta näennäisestä mukavuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter