torstai 1. tammikuuta 2009

Pfizer rahastaa lääkkeillä

Suuri lääkeyhtiö Pfizer on käynyt sanomalehdissä näyttävää kampanjaa kalliiden alkuperäislääkkeiden puolesta. Yhtiössä on varmastikin havaittu, että ns. kopiolääkkeiden myynnin lisäännyttyä sen liikevaihto on laskenut näiden kilpailevien lääkkeiden tuoteryhmissä.

Tämäntyyppinen kampanja on hieman arveluttava. Koko sivun sanomalehti-ilmoituksin Pfizer haluaa vedota suoraan lääkkeitä tarvitseviin, jotta nämä eivät apteekissa vaihtaisikaan lääkärin määräämää Pfizer-lääkettä selvästi halvempaan kopiolääkkeeseen vaan tyytyisivät alkuperäisvalmisteeseen. Ajatteleva asiakas taitaa kuitenkin asettaa itsensä etusijalle Pfizerin osakkeenomistajiin nähden ja valitsee edullisemman tuotteen.

Uuden lääkkeen kehittäjä voi hakea tietyn ajan voimassa olevan teollisoikeudellisen suojan uudelle lääkkeelleen, jona aikana vain se voi toimia lääkkeen valmistajana. Vaihtoehtoisesti kehittäjä voi myös myydä valmistusoikeuden toiselle yhtiölle. Jos lääkeyhtiöllä on edes jonkinlaista liiketaloudellista ymmärrystä, se osaa tuona suoja-aikana periä lääkkeen kehitykseen ja testaukseen käytetyt varat takaisin korkojen kera.

Suoja-ajan päätyttyä muutkin lääkeyhtiöt voivat alkaa valmistaa kopiota lääkkeestä, jolloin lääkkeen hinta putoaa yleensä murto-osaan alkuperäislääkkeen hinnasta. Koska Pfizer ei voi estää kopiointia, joka tietää sille kilpailua, se yrittää nyt toisella tavalla vaikuttaa siihen, että lääkemääräyksen kanssa apteekkiin tulevat ostaisivat sen valmistamia kalliimpia lääkkeitä, joiden farmakologiset vaikutukset ovat aivan samat kuin edullisten rinnakkaisvalmisteiden.

Aikaisemmin hoitavan lääkärin sana oli laki. Jos lääkäri halusi (syystä, jota moni saattoi vain arvailla) kirjoittaa kalleimman lääkkeen reseptin, hän saattoi tehdä sen vapaasti. Potilaalla ei ollut apteekissa valinnan varaa: oli vain maksettava kallis lääke.

Käytännössä monopoliasemassa ja kaiken kilpailun ulkopuolella toimivien apteekkien etu on tietenkin myydä mahdollisimman kalliita lääkkeitä, koska apteekin euromääräinen kate on suoraan verrannollinen lääkkeen myyntihintaan. Esim. lääkkeen kaksinkertainen myyntihinta kaksinkertaistaa apteekin saaman katteen. Apteekeilla tuskin on mitään Pfizerin kampanjaa vastaan, koska ne ovat lääkerahastusketjun viimeinen lenkki.

Apteekkioikeus on apteekkarille kuin kultakaivos: mitään kilpailua ei ole ja alalle pääsy on säänneltyä ja erittäin vaikeaa. Markka-aikaan useimmat apteekkarit ylsivät miljoonatuloihin henkilökohtaisessa verotuksessaan. He saavat edelleenkin erittäin hyvät tulot helposta työstä. Työn vaativin osuus taitaa olla se, että lääkärin usein epäselvästi kirjoittama resepti tulkitaan oikein.

Edullisten rinnakkaislääkkeiden suosiminen pienentää yhteiskunnan maksuosuutta (Kela-korvaus). Joissakin sairauksissa Kela maksaa lääkkeen hinnan kokonaan. Väestön ikääntyminen, eliniän pidentyminen ja sairauksien yleistyminen tarkoittaa lääkkeiden kulutuksen ja yhteiskunnan tuen kasvua. Pfizer nähtävästi haluaisi, että suomalaiset veronmaksajat vaurastuttaisivat edelleen sen osakkeenomistajia. Jokainen Pfizeriin ja muihin ulkomaisiin lääkeyhtiöihin menevä euro on poissa Suomen kansantaloudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter