Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aina tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin "vain") 9,50 €.
1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.
Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka myyntihinnan 9,50 € ja raaka-ainehinnan 0,80 € erotuksella 8,70 € pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € → 8,12 €!
Pizzan ostaja maksaa kymmenkertaisen hinnan siihen nähden, mitä raaka-aineet maksaisivat kaupassa vähittäismyynnissä. Pizzayrittäjä saanee ketjun suurostojen ansiosta raaka-aineet vielä paljon edullisemmin, joten suhde kasvaa vielä hieman suuremmaksi ja yrittäjän eduksi.
Viva el Nacho!...ei vaan viva KotiPizza-yrittäjyys!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ravintolaruoka maksaa.
VastaaPoistaJos ei oo rahaa niin voivoi!