perjantai 2. tammikuuta 2009

Zimbabwe kaaoksen partaalla

Entinen Rhodesia ja nykyinen Zimbabwe on ajautunut kaaokseen maata vuodesta 1980 hallinneen ensin pääministeri ja sittemmin presidentti Robert Mugaben vallan aikana. Vielä 70-luvulla valkoisen vähemmistöhallituksen aikana maa oli heti Etelä-Afrikan jälkeen mantereen kehittynein ja vaurain valtio. Valkoisten jouduttua luopumaan vallasta alkoi alamäki, joka jatkuu edelleenkin ja vielä entistä syvempänä.

Cecil Rhodes kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, millaiseen rappiotilaan hänen mukaansa nimetty valtio on joutunut maata hallitsevien neekerien aikana ja vuoksi. Merkittävin syy rappioon on Mugaben sallima ja myös määräämä aikaisemmin valkoisten omistamien ja viljelemien maatilojen anastaminen neekereille, joilla ei ollut eikä ole vieläkään kokemusta eikä myöskään halua viljellä maata sillä tavalla, että se tuottaisi jotakin. Aikaisemmin maataloustuotanto oli maan tärkein vientiala, ja sen romahtaminen on johtanut hyperinflaatioon, joka on maailman suurin.

Suomen Punainen Risti on nyt käynnistänyt Zimbabwen hyväksi varainkeruun, jolla ikään kuin halutaan palkita Mugabe ansioistaan maansa hyväksi. SPR:n toiminta on pöyristyttävää ja uskomatonta. Kerjuu on tehty niin helpoksi, että pelkkä soitto riittää ja puhelinlaskuun tulee 19,95 € "ylimääräistä". Kukahan hullu lankeaa tuohon?

Toivottavasti kolera ja muut vitsaukset niittävät satoaan ennätysmäisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter