Mitä on tasa-arvo? Onko se sitä, että kaikenlainen hyvä jaetaan tasan kaikkien kesken? Katsomatta siihen, mikä on kunkin ansaitsema osuus, kaikki saavat saman suuruisen osuuden.
Suuressa ja mahtavassa (ent. NL) tasa-arvo toteutui tietyssä määrin. Suuri kansanosa oli tasa-arvoinen katsomatta ammattiin. Professorin tai tehdastyöläisen palkassa ei juuri ollut eroa. Tosin järjestelmään kuului poliittinen eliitti, joka oli tasa-arvoisempi kuin muu väestönosa. Eliitillä oli tiettyjä etuisuuksia, joista tavallinen kansalainen saattoi vain uneksia.
Entä sukupuolten välinen tasa-arvo? Kuten sanassa sanotaan, on mies perheen pää. Käykööt tytöt varusmiespalveluksen, pukeutukoot kuten pojat tai käyttäytykööt kuten pojat, se ei heistä miehiä tee. Aina on olemassa pieni fyysinen ero!
Englantilainen kirjailija George Orwell käsitteli tasa-arvoa eläinsatiirissaan "Eläinten vallankumous". Tarinassa eläimet nousivat diktaturista isäntäänsä vastaan ja ajoivat tämän pois tilaltaan. Eläimet toteuttivat tasa-arvon. Mutta kuinka ollakin, eräät eläimet halusivat olla tasa-arvoisempia kuin muut ja ottivat tilan hallintaansa. Pian muut eläimet saivat huomata olevansa samassa asemassa kuin entisen isäntänsä aikoihin, jos ei pahemmassakin. Uudet eläinisännät olivatkin pahempia sortajia kuin vanha isäntä. Eläinten olot olivat huonot ennen vallankumousta, mutta muuttuivat huonommiksi vallankumouksen jälkeen.
Ehkäpä tämä pitää paikkansa sukupuolisessa tasa-arvossakin? Naiset ovatkin nyt miehiä "tasa-arvoisempia".
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti