sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Äly-kWh-mittari

Hallitus antoi torstaina asetuksen, jonka mukaan sähköverkonhaltijoiden on vaihdettava kotitalouksille etäluettavat, tuntikulutuksen mittaavat sähkömittarit vuoden 2013 loppuun mennessä.

”Tällä muutoksella Suomi nousee sähkönjakeluverkkojen mittaus- ja kuormanohjausteknologian soveltamisessa maailman kehittyneimpien maiden eturintamaan. Uudistus tuo pitkällä aikavälillä hyötyjä ja kustannussäästöjä sähkökaupan kaikille osapuolille.” Näin toteaa elinkeinoministeri Mauri ”Tupee” Pekkarinen.

Yhden mittarin vaihtaminen maksaa noin sata euroa, jonka maksaa tietenkin kansalainen omassa sähkölaskussaan. Mitä kansalainen saa sitten vastineeksi sadan euron pakkoinvestoinnistaan uuteen älymittariin, joka on paljon häiriöalttiimpi ja herkempi vikaantumaan kuin perinteinen induktiomittari, joka keksittiin noin sata vuotta sitten ja on edelleenkin käyttökelpoinen?

Hyvä kysymys! Ainoa ”hyöty” taitaa olla se, että kansalainen voi seurata ikiomalta internet-sivultaan omaa sähkönkulutustaan lähes reaaliaikaisesti – olisikohan siinä noin puolen tunnin viive?

Mitä hyötyä keskiverto kansalainen voisi sitten kokea saavaansa siitä, että tietää reaaliaikaisen energiankulutuksensa?

Toinen hyvä kysymys! On varsin luultavaa, että kv-kansalaiselle on herttaisen yhdentekevää sähkömittarin ilmoittama kulutus kulloisellakin hetkellä, eli evvvk, jossa keskimmäinen v on v***u.

Ainoat hyötyjät ovat verkonhaltijat ja sähköntuottajat, jotka saavat näin reaaliaikaiset ja etäluettavat kulutustiedot jokaisesta kotitaloudesta. Lisäksi sähkölämmitteisissä pientaloissa verkonhaltija voi tarvittaessa rajoittaa liittymän tehoa kauko-ohjatusti pudottamalla osan kiinteistön sähkökuormituksesta pois päältä, jolloin koko sähköverkon huipputeho voidaan rajoittaa haluttuun arvoon.

Sähköntuottaja (myyjä) hyötyy tästä, koska sen ei tarvitse ostaa kallista huipputehoa ja syöttää sitä verkonhaltijan sähköverkkoon (jos nämä sattuvat sitten olemaan eri tahoja). Tämä tuo suuren säästön sähköntuottajille.

Jokaisen kuukauden lasku tulee perustumaan todelliseen kulutukseen, ja perinteiset arvio- ja tasauslaskut tulevat jäämään pois. Sähköyhtiöt säästävät suuren summan, koska paikan päällä kerran vuodessa tehtävä mittarinluenta jää pois.

Hallituksen päätöksellä kansalaiset saavat maksaa hyödystä, joka koituu vain sähköyhtiöiden hyväksi, eli tekotukka-Pekkarinen valehteli jälleen kerran. Mutta näinhän se on aina ennenkin mennyt. Lisäksi reaaliaikainen sähkönkulutuksen seuranta sopii hyvin Masa Vanhasen hallituksen Iso Veli -valvoo-skenaarioon.

P.S. Tekotukassa on tiettyjä etuja:

- Sitä ei koskaan tarvitse lyhentää
- Se on aina saman pituinen
- Parturimaksut säästyvät: 8 x 28 € tekee 224 €/vuosi
- Sitä ei tarvitse pestä kovin usein jos sitten lainkaan
- Se ei harmaannu
- Täit eivät viihdy siinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter