Viime vuonna tuotettiin tuulivoimalla 0,3 TWh sähköenergiaa. Vuoden lopussa tuulivoimaloiden asennettu teho oli yhteensä 140 MW.
Voidaan laskea helposti, että voimaloiden keskimääräinen hyötysuhde oli 24 prosenttia. Täyteen 100 prosentin hyötysuhteeseen päästään vain silloin, kun mylly pyörii jatkuvasti nimellistehoa vastaavalla nopeudella.
Jos myllyt olisivat pyörineet 100 prosentin nimellishyötysuhteella, kuten kaikki muut sähkövoimalaitokset tekevät, tuotettu energia olisi ollut 1,25 TWh eli noin nelinkertainen. Tässä näkyykin tuulivoimaloiden suuri puute: generaattorin kapasiteetista käytetään keskimäärin vain noin neljäsosa. Iso generaattori vaatii suuret siivet ja korkean sijoituspaikan, mikä tekee siitä myös ympäristösaastetta.
Valtiollinen Ilmatieteenlaitos on käynnistänyt projektin, jossa selvitetään koko maan tuuliolosuhteet, kuten tuulen nopeus, keskinopeus suunnittain, puuskaisuus ja tuulivoimapotentiaali, kuuden neliökilometrin tai erityiskohteissa (mm. rannikoilla) kuuden hehtaarin tarkkuudella. Valmistuvalle tietokannalle on annettu hienolta kuulostava nimi Tuuliatlas.
Jo tehdyt havainnot osoittavat, että tuntureissa tuulee silloinkin, kun muualla maassa vallitsee tyyni (pakkas)sää. Tunturit sijaitsevat kuitenkin yleensä kaukana asutuksesta ja varsinkin sieltä, missä tarvitaan suuria tehoja (teollisuus). Voimasiirtolinjat kulkevat kaukana tuntureista, minkä vuoksi voimaloista täytyisi rakentaa pitkät voimalinjat yhdistämään se yleiseen sähköverkkoon. Jopa kymmenien kilometrien pituisten linjojen rakentaminen pienehköjen tehojen siirtoa varten tulisi kalliiksi ja vaikuttaisi lähinnä hölmöläisten puuhastelulta.
Ilmastonmuutoksen ympärillä käytävä propagandasota näyttää synnyttävän juuri tämän tyyppisiä toivottomia hankkeita, joita voitaisiin kutsua turhuudeksi ja tuulen tavoitteluksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti