sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Lex Nokia

Lex Nokiasta eli ns. urkintalaista, joka on sähköisen viestinnän tietosuojalain muutosesitys, äänestetään eduskunnassa kahden viikon kuluttua. Koska kyseessä on tavallinen laki, sen hyväksymiseen riittää yksinkertainen enemmistö eli Masa Vanhasen määräysvallassa olevien hallituspuolueiden edustajien äänet. Esityksen läpimenoa pidetään varmana.

Lain myötä urkintaoikeuden saisivat yritysten lisäksi kaikki tahot, joilla on oma viestintäverkko, kuten esim. virastot, kirjastot, yliopistot, koulut ja taloyhtiöt.

Klassisen oikeuden professorin Jukka Kekkosen mielestä Suomessa on jo pitkään tietoisesti lisätty kansalaisten kontrollia, jossa Lex Nokia on vain osa tätä kehitystä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyysi lausunnot lakiesityksestä kahdeksalta oikeustieteen professorilta, jotka tyrmäsivät yksimielisesti lain perustuslain vastaisena.

Liikenneministeri Suvi Linden on tehnyt tehokasta taustatyötä taivuttaessaan hallituspuolueiden puheenjohtajat esityksen taakse. Voidaankin siten katsoa, että Lindenillä on ollut merkittävä osuus siinä, että Nokia saa nyt, mitä se haluaa.

Tuskinpa Linden on nähnyt kaikkea vaivaa lain eteen saamatta itse siitä mitään hyötyä. Toimiessaan Paavo Lipposen hallituksen kulttuuriministerinä vuosina 1999–2002 Linden myönsi 170.000 euron avustuksen Oulussa sijaitsevalle Sankivaaran golfkeskukselle, jossa hän itse perheineen oli osakkaana. Kun asia tuli julkisuuteen, Linden joutui eroamaan ministerintehtävästään.

Tuskin kenenkään tarvitsee lainkaan ihmetellä, jos Linden nimitetään tulevaisuudessa Nokian hallitukseen, jonka jäsenelle maksettiin viime vuonna palkkiona 130.000 euroa. Nokia nimittäin muistaa varmasti hyväntekijänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter