tiistai 24. helmikuuta 2009

Lääkäreiden moraali

Jutta ”Jaws” Urpilainen ottaa kerrankin kantaa tärkeään asiaan. Urpilainen panisi lääkärit valitsemaan julkisella tai yksityisellä sektorilla työskentelyn välillä. ”Jaws” lisää, että kahdella sektorilla työskentelyä ei muillakaan aloilla hyväksytä.

Kyse on siis erikoislääkäreistä, joiden vuosia kestänyt erikoistumiskoulutus on maksettu yhteiskunnan varoista. Lisäksi lääkäreiden peruskoulutus lääketieteen lisensiaatti -tutkinto on jo maksanut veronmaksajille noin 300.000 euroa/nuppi.

Kuten tunnettua, yksityispraktiikkaa virka-ajan jälkeen harjoittava lääkäri kerää voimia työskennellessään päivällä terveyskeskuksessa, sairaanhoitopiirin sairaalassa tms. yhteiskunnan varoin ylläpidettävässä hoitolaitoksessa, jotta hän jaksaisi illalla omalla vastaanotollaan lypsää yksityisasiakkaitaan mahdollisimman myöhään. Jos lääkäri uuvuttaisi itseään liiaksi virkatyössään, hän ei jaksaisi harjoittaa omalla ajallaan paljon tuottoisampaa yksityisvastaanottoa.

Usein on vielä niin, että lääkäri karkaa omalle vastaanotolleen jo ennen kuin virka-aika päättyy virallisesti klo 16.00. Oma lukunsa ovat ns. sairaalaprofessorit, joilla ei ole lainkaan kiinteää työaikaa vaan vain muodollinen vuosityöaika niin kuin muillakin professoreilla.

Tällainen moraaliton toiminta selittääkin paljon julkisen terveydenhoidon tehottomuuden ja pitkät potilasjonot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter