lauantai 21. helmikuuta 2009

Mannerheim-elokuva vaikeuksissa

Mannerheim-elokuvan tuotanto on keskeytetty, koska tuotantoyhtiö Liberty Productionin tanskalainen emoyhtiö on vetäytynyt elokuvan lisärahoituksesta. Ainoa keino saada elokuva valmiiksi olisi saada puuttuva rahoitus kotimaasta – joko tukena tai sijoituksena.

Elokuvan suunnitellusta 10 miljoonan euron budjetista on jo käytetty kolmannes, vaikka kuvauksia ei edes ole vielä aloitettu. Elokuva on myös saanut tukea Suomen elokuvasäätiöstä 450.000 euroa, joka on tietenkin jo käytetty ”sekalaisiin kuluihin”.

Huonolta näyttää! Ensin punakaartilaisen jälkeläinen Katariina Lillqvist teki Mannerheimia halventavan Uralin perhonen -animaatioelokuvan, jota Yleisradio vielä rahoitti, ja nyt tuottaja Markus Selinin ja ohjaaja Renny Harlinin yhteistyö suurimmasta suomalaisesta kertovassa elokuvassa, josta piti tulla kaikkien aikojen kallein Suomessa tehty elokuva, keskeytyy ikävästi.

Ehkäpä tuottaja Selin näkee todellisuuden erilaisena värillisten lasiensa takaa. Haukattiinko tässä vähän liian suuri pala yhdellä kerralla? Jos lisärahoitusta ei löydy eikä elokuvan tuotantoa jatketa, kaikki tähänastinen työ tulee menemään hukkaan. Tuskin ohjaaja Harlin jää odottamaan kuvausten uutta aloittamispäivää, jonka piti alun perin olla maaliskuun alussa, vaan palaa Hollywoodiin etsimään uutta (ohjaus)työtä.

Ehkäpä näin on parempi, ja Mannerheim saa vielä levätä rauhassa tarvitsematta pelätä toista häväistystä. Selin-Harlin-yhteistyö epäilyttikin jo pari vuotta sitten, kun elokuvan tekemisestä kerrottiin. Toki Harlin osaa tehdä (amerikkalaiseen) yleisöön uppoavia ja toisinaan myös taloudellisestikin kannattavia toimintaelokuvia, mutta parituntisen elokuvan tekeminen Mannerheimista, joka ehti pitkän elämänsä aikana olla mukana monessa sodassa ja nähdä maailman muuttuvan monta kertaa, voisi olla mahdoton tehtävä kenelle tahansa ohjaajalle (ja tuottajalle).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter