tiistai 24. helmikuuta 2009

Nainen huijasi 55.000 euroa

KKO:n päätös: virheellisillä perhetiedoilla oleskeluluvan Suomesta saanut nainen ei syyllistynyt rikokseen, kun hän myöhemmin haki samoilla tiedoilla sosiaalietuuksia.

Nainen oli saanut Suomesta turvapaikan itselleen ja lapselleen sillä perusteella, että hänen aviomiehellään oli pysyvä oleskelulupa Suomessa ja lapsi oli miehen. Pariskunta kertoi myöhemmin, että lapsi ei ollut miehen eivätkä he olleet avioliitossa.

He olivat hakeneet virheellisillä perhetiedoilla kahden vuoden aikana 55.000 euroa sosiaalietuuksia, kuten lapsilisää, äitiys- ja vanhempainrahaa, kotihoidontukea ja toimeentulotukea.

Helsingin käräjäoikeudessa naista syytettiin kahdesta törkeästä petoksesta. Käräjäoikeus tuomitsi hänet seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja yhdessä miehen kanssa maksamaan sosiaalietuudet takaisin maksajille.

Tuomiosta valitettiin Helsingin hovioikeuteen, joka piti tuomion ennallaan.

Korkein oikeus kumosi antamallaan ennakkopäätöksellä naisen tuomion ja kaksikon korvausvelvollisuuden. Koska kyseessä on KKO:n tulkinta asiasta ja sen antama ennakkopäätös, se on nyt ja tulevaisuudessa rinnastettavissa säädettyyn lakiin, ellei tulkintaa muuteta myöhemmin erityisellä lainsäädännöllä.

Tämän jälkeen kuka tahansa voi käyttää samaa kikkaa tarvitsematta pelätä joutuvansa siitä syytteeseen. Mitäpä tähän voi enää sanoa? KKO:lla alkaa selvästikin ote lipsua!

55.000 euroa tekee lähes 30.000 euroa vuodessa puhtaana käteen, koska em. sosiaalietuudet eivät ole verotettavia etuisuuksia. Mainittakoon vertailun vuoksi, että peruspäivärahalla oleva yksinäinen omassa asunnossaan asuva päihdeongelmaton työtön saa noin 5.300 euroa vuodessa nettona.

Jotakin on pahasti vialla tässä maassa. Ei pelkästään se, että maahanmuuttaja voi huijata kaupungilta ja Kelalta perusteettomasti ja myös laillisesti etuisuuksia, vaan myös se, että maassa ei-toivotusti oleskeleville maksetaan noin suuri summa rahaa veronmaksajien varoista.

2 kommenttia:

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter