lauantai 28. helmikuuta 2009

Venäläisiä potilaita Tampereelle?

”Tekonivelsairaala Coxa ja Taysin Sydänkeskus suunnittelevat venäläispotilaiden hoidon aloittamista Tampereella”, kertoo Aamulehti. ”Taysin Sydänkeskuksen toimitusjohtajan mukaan kyseessä ei ole yksityisbisnes eikä yksittäisten lääkärien toiminta.”

Eipä niin olekaan, vaan ryssäpotilaiden hoidon rahoittavat osittain suomalaiset veronmaksajat.

Coxa on (web-sivunsa mukaan) tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala, joka tuottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen tekonivelleikkaukset ja vastaa niiden laadun seurannasta. Lisäksi se tarjoaa valtakunnallisesti tekonivelten vaativia leikkauspalveluja. Potilaat tulevat Coxaan hoitoon terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislääkärin lähetteellä. Jos kotipaikkakunta on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ulkopuolella, tarvitaan hoitoa varten oman sairaanhoitopiirin - tai kunnan antama maksusitoumus.

Coxa on tähän asti lypsänyt veronmaksajien rahaa ”tarjoamalla” sairaanhoitopiirille ylihintaisia leikkauspalveluita ja hyötynyt selvästi julkisen sairaanhoidon resurssien puutteesta. Jos Coxalla on ylimääräisiä resursseja ottaa ryssiä potilaikseen, se on yksityissairaalan oma asia edellyttäen, että ryssäpotilaat eivät ala kilpailla suomalaispotilaiden kanssa, mikä saattaisi nostaa operaatioiden hintoja.

Tampereen yliopistollinen sairaala on asia erikseen. Sairaanhoitopiirin rahoittaman Taysin alaisen Sydänkeskuksen ei pitäisi tuhlata vähäisiä resurssejaan venäläisten vodkan ja mahorkan aiheuttamien sydänsairauksien hoitoon.

Suomessa ovat ennätyspitkät potilasjonot lähes kaikkiin erityistoimenpiteisiin, mutta siitä huolimatta oikean osakeyhtiön toimitusjohtajaa leikkivä liikelaitos-tj kuvittelee mielessään lisäävänsä oman ”leikkiosakeyhtiönsä” liikevaihtoa yrittämällä haalia sairaalansa potilaiksi vieraan maan kansalaisia, joita suurin osa suomalaisista vierastaa – ja syystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter