maanantai 16. maaliskuuta 2009

Avustusjärjestöjen lähdettävä Sudanista

Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir on määrännyt kaikki maassa olevat kansainväliset avustusjärjestöt keskeyttämään avustustarvikkeiden jakelunsa vuoden sisällä, koska hän haluaa siirtää jakelun kokonaan sudanilaisten järjestöjen käsiin. Al-Bashirin mukaan kansainväliset järjestöt voivat jättää ruoka-apunsa lentokentälle, josta sudanilaisjärjestöt voivat jatkossa jakaa ne.

Tämä on edistystä: viimeinkin afrikkalaiset tekevät sen, minkä itsekin osaisivat mutta ovat aina tähän asti teettäneet länsimaalaisilla. Olisiko tämä viimeinkin ensimmäinen askel omatoimisuuteen Afrikassa?

Uutinen ei tosin kerro, mitä tapahtuu sitten, kun Sudanissa oleva ruoka-apu loppuu. Ehkäpä Sudan tulee siinä omavaraiseksi.

Tarja Halonen voisi myöskin käyttää isännän ääntä Suomessa ja määrätä erään joukkion poistumaan maasta.

Mieleen muistuu eräs tapaus 70-luvulta. Suomi oli lahjoittanut suuren ruoka-apuerän, joka käsitti kuivamuonaa, kuten esim. hyvin säilyviä säilykkeitä, erääseen Afrikan valtioon, joka ei tuolloin ollut missään sodassa vaan kärsi vain tavallisista afrikkalaisista vitsauksista. Joskus myöhemmin samoja ruokatarvikkeita tavattiin toisen afrikkalaisen valtion armeijan sotilaiden hallussa.

Eihän suomalaisten veronmaksajien selkänahasta revitty ruoka-apu mennyt tuossakaan tapauksessa hukkaan aina nälkäisessä Afrikassa, mutta sen päätyminen mustan pörssin kautta sodassa olevalle armeijalle kuvaa hyvin kehitysavun tuloksettomuutta. Ei liene vaikea arvata, että ruoka-avun vastaanottaneen valtion päämies oli kartuttaakseen omaa Sveitsin-pankkitiliään myynyt valtaosan ruokatarvikkeista siitä eniten maksavalle taholle ja nälkäiset, joille se oli tarkoitettu, saivat edelleenkin olla nälässä.

1 kommentti:

  1. pitäis se kortonki tehda pystyttää, mitään muuta ei pitäisi jakaa kuin tietoa.
    terveisin poliittinen pakolainen Australiasta

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter