keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Näkemysero kehitysavun tavoissa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen ja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) välille on syntynyt näkemysero kehityspolitiikan linjasta eli siitä, miten veronmaksajien rahaa tulisi jakaa kehitysmaiden asukkaille.

Kepa, joka on järjestöjen yhteistyö-, vaikuttamis- ja palvelujärjestö, on Suomen johtava kehityspolitiikan järjestöasiantuntija. Sen toiminnan tavoitteena on vaikuttaa köyhyyttä synnyttäviin ja ylläpitäviin eli köydyttäviin rakenteisiin kuten epäoikeudenmukaiseen kauppapolitiikkaan.

Väyrynen kertoo korjanneensa ”historiallisen virheen” kehityspolitiikan linjassa tultuaan ministeriksi 2007. Virhe oli se, että Suomi tuki liikaa kehitysmaiden julkista sektoria, eli kehityspolitiikka keskittyi lähinnä koulutus- ja terveydenhuoltoasioihin. Kehitysmaiden yksityisen sektorin kehittäminen on unohdettu, ja sen tähden Väyrynen haluaa Suomen vauhdittavan yritystoiminnan edellytyksiä kehitysmaissa.

Amerikkalaisen MIT-yliopiston havaintojen mukaan kehitysapu menee parhaiten perille seuraavilla tavoilla:

1. Tuki suoraan perheille käytettäväksi lasten koulutukseen ja terveyteen.
2. Valittujen lukutaidottomien aikuisten opettaminen lukemaan ja kirjoittamaan.
3. Matolääkket ja vitamiinit sekä muut ravintolisät.
4. Rokotukset ja aidsin ehkäisyohjelmat.
5. Moskiittoverkot ja sisätiloissa käytettävät hyönteissumutteet.
6. Sopivat lannoitteet.
7. Puhtaan veden hankintaan tähtäävät laitteet.

Kaikki yllä kuvatut tukimuodot tulevat vain pahentamaan väestöräjähdystä ja siitä seuraavia ongelmia.

1. Koulutus tarkoittaa vain sitä, että sopivan tilaisuuden tullen koulutettu karistaa kotimaan pölyt sandaaleistaan (jos sellaiset sattuu yleensä omistamaan) ja lähtee paremman elintason toivossa johonkin OECD-maahan joko tekemään työtä esim. Yhdysvaltoihin tai elätettäväksi esim. Suomeen. Koulutus on avain tähän, jolloin koulutettu ei jää rakentamaan omaa maataan. Kouluttamattomilla on paljon huonommat edellytykset lähteä.

Terveyden tukemisen seuraukset on kuvattu kohdissa 3–5.

2. Tässä pätee kohdan 1 vastaus, vaikka tosin sanotaankin, että vanha koira ei opi istumaan. Olisikohan sitten myös niin, että vanha kehitysmaalainen ei opi lukemaan eikä kirjoittamaan?

3–5. Sairaiden parantaminen ja sairauksien ehkäisy tarkoittavat vain sitä, että lisääntymiskykyisten määrä kasvaa, mikä tulee tulevaisuudessa pahentamaan kaikkia liikakansoituksen ongelmia.

6. Lannoiteapu tarkoittaa tehostuvaa ravinnontuotantoa (edellyttäen, että jotkut viitsivät harjoittaa maataloutta) ja paremmat edellytykset hallitsemattomalle väestönkasvulle.

7. Katso kohdat 3–6.

On ennustettu, että maailman väkiluku nousee yli yhdeksän miljardin vuoteen 2050 mennessä. Afrikan väkiluku tulee yli kaksinkertaistumaan noin kahteen miljardiin, ja suhteellinen kasvu tulee olemaan siellä suurinta kaikista mantereista.

Kaikki kehitysapu vain vahvistaa tuota tuhoisaa kehitystä, ja sen vuoksi sitä ei tulisi harjoittaa, vaan luonnon pitäisi antaa hoitaa asia omalla tavallaan.

1 kommentti:

  1. kortonki tehtaita kehitys rahoilla, ei tälläistä populaation lisäystä kestä tämä maapallo...100 vuoden päästä kaikki on tuhottu.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter