”Kaksi oriveteläismiestä sai syytteen kuolemantuottamuksesta, josta syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta. Syytteen mukaan 33-vuotias oriveteläismies kuoli, koska syytetyt eivät vieneet uhria, jonka veressä oli 2,7 promillea alkoholia, saunasta vilvoittelemaan”, kertoo Aamulehti.
”Tapahtumat alkoivat 3. marraskuuta 2007 Oriveden Eräjärvellä baarissa, jossa miehet joivat olutta iltapäivästä alkaen, kunnes seitsemän aikaan illalla he lähtivät taksilla yhden miehen kotiin saunomaan.
Syytteen mukaan saunassa oli noin 90 astetta löylyttelyn alkaessa. Uhri meni saunaan jonkin aikaa toisten jälkeen vahvasti humalassa. Kaksi miehistä kävi välillä vilvoittelemassa. Talon omistajan naisystävä kuuli kuorsausta lauteilta ja kehotti miehiä noutamaan kaverinsa pois saunasta, mutta näin ei käynyt.
Menehtyessään mies oli löylyhuoneessa yksin. Toinen miehistä oli suihkussa ja kuuli saunasta kolahduksia. Hän ajatteli syyksi sairauskohtausta ja hätääntyi. Nainen soitti heti hätäkeskukseen, ja sieltä annettiin elvytyksen ajan ohjeita. Hätäkeskukseen hälytys tuli kello 20.51.”
Tämä on tyypillistä Aamulehden epäselvää uutisointia. Jos saunasta kuului kolahduksia, miehen on vielä tuolloin täytynyt olla elossa. Kuoliko mies sitten elvytyksen aikana? Vai oliko väärin tehty elvytys kuolinsyy? Aamulehti jättää tärkeimmän kertomatta: milloin ja mihin mies kuoli?
Tapahtuma kertoo kuitenkin karusti alkoholin moninaisista vaaroista.
Vuosikymmeniä sitten taloyhtiöiden saunat olivat vaaran paikkoja. Talonmies kytki iltapäivällä kiukaan päälle, ja sen sammutti viimeinen saunoja. Mitään kello-ohjausta ei ollut.
Eräässä yhtiössä oli muuan kansalainen viimeisellä saunavuorollaan sammunut lauteelle. Seuraavana päivänä saunaan saapunut talon asukas oli kohdannut ikimuistoisen näyn: lauteella makaava kansalainen oli kuin palvattu sika. Puoli vuorokautta 90 asteen lämmössä palvaa raavaan miehenkin. Lienee sanomattakin selvää, että kansalainen oli saunonut viimeisen kerran.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mies kuoli, koska sammui humalassa saunaan, eikä kanssasaunojat ymmärtäneet kantaa miestä pois saunasta. Mikä uutisoinnissa on epäselvää? Itse veikkaisin nopeasti, että kolina kuului siitä, että tämä henkilö yritti itse siihen kykenemättä poistumaan saunasta. Miten se liittyy asiaan?
VastaaPoista"Aamulehti jättää tärkeimmän kertomatta: milloin ja mihin mies kuoli?"
Milloin: 3. marraskuuta 2007, yöllä saunoessa.
Mihin: Siihen, etteivät kanssasaunojat vieneet henkilöä pois saunasta, vaan jättivät paistumaan.
http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00298&p_haku=L%E4mp%F6halvaus%20ja%20auringonpistos
Elimistön liiallinen lämpiäminen (hypertermia) aiheuttaa oireita, jotka voivat olla vakaviakin. Oireet alkavat peräsuolesta mitatun lämmön kohotessa yli 39–40 asteen, ja mikäli lämpötila nousee yli 45 asteen, kuolemanvaara on erittäin suuri. Lämmön aiheuttamille oireille herkistävät lukuisat riskitekijät, mm. huono fyysinen kunto, alkoholi, vanhuus, liikapaino ja monet lääkeaineet (mielialalääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, allergialääkkeet, beetasalpaajat). Suomessa mahdollinen lämpöhalvauksen syy on jääminen saunan lauteille runsaan alkoholinkäytön tai sairauskohtauksen vuoksi. Lämpöaallon aikana erityisesti vanhojen ihmisten kuolleisuus lisääntyy, joskin kuolinsyynä on yleensä pikemminkin nestehukan ja muiden sairauksien yhteisvaikutus kuin lämpöhalvaus.
Jos et ymmärrä uutista, vika voi olla muuallakin kun uutisessa.
Jos saunasta kuului kolahduksia, lieneekin sitten ilmeistä, että miehen on täytynyt olla tuolloin vielä elossa..?
VastaaPoistaToinen miehistä epäili sairaskohtausta ja nainen soitti välittömästi hätäkeskukseen. Annettiinko miehen sitten vielä palvaantua saunan jälkilämmössä tuon ajan? Eikö 112 neuvonut viedä miestä jäähylle?
Olisiko mies selvinnyt, jos hänet olisi heti sairasepäilyjen jälkeen kannettu pois saunasta?
Näihin oleellisin kysymyksiin ei uutisessa annettu vastausta.