maanantai 9. maaliskuuta 2009

Suomalaiset vastustavat maahanmuuttoa

”Suomalaisten asenteet maahanmuuttoon ovat viilentyneet. EVAn tutkimuksen mukaan miltei kuusi kymmenestä suomalaisesta katsoo, että suomalaisten varovainen suhtautuminen ulkomaalaisiin on viisasta varovaisuutta, ei tietämättömyyttä tai rasismia”, kertoo HS asiasta, joka on jo hyvin monen tiedossa.

”Puolet suomalaisista torjuu ajatuksen, että maamme väestön ikääntyminen ja mahdollinen vähentyminen edellyttäisi ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista. EVAn projektipäällikön mukaan suomalaisten perinteisesti epäluuloinen asenne maahanmuuttoon on edellisten kymmenen vuoden aikana muuttunut hitaasti myönteisemmäksi, mutta nyt muutos takaisin epäluuloisempaan suuntaan näkyy kaikissa mittareissa, joskin lievänä.”

Kyseessä on (todennäköisesti) mielipidekyselyyn perustuva tutkimus, jossa haastateltava kansalainen vastaa ”kyllä”, ”ei” tai jotakin siltä väliltä tiettyihin, tarkasti rajattuihin kysymyksiin. Kaikille gallupeille on ominaista se, että niillä voidaan tarkoitushakuisesti johdatella haastateltavia, jolloin tutkimuksen tuloksena saadaan niin kuin tässäkin tapauksessa varsin neutraali mielipide: ”varovainen suhtautuminen ulkomaalaisiin on viisasta varovaisuutta”.

Lähes 60 prosenttia ”viisaita varovaisia” on kuitenkin paljon, ja määrä kasvanee tulevaisuudessa. Ehkäpä tämä on riittävän selvä viesti Arkadianmäelle ja Länsi-Afrikan reissukolmikolle, että kansalaiset eivät halua maahansa ”kulttuurinrikastuttajia” kilpailemaan vähäisistä työpaikoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter