lauantai 7. maaliskuuta 2009

Eläkkeelle

HS:n mukaan veturinkuljettajien eläkeikä on 55 vuotta. Sairaanhoitajilla, perushoitajilla ja lähihoitajilla se on 58 vuotta. Rajamiehet ja linja-auton kuljettajat jäävät eläkkeelle keskimäärin 55-vuotiaina. Tanssijat pääsevät eläkkeelle jo 44-vuotiaina.

Suomalaisten keski-ikä on hyvän terveydenhoidon ansiosta pidentynyt jatkuvasti, ja kehittyneen lääketieteen avulla kuolemaa tekevät kansalaiset pidetään jopa vastoin näiden tahtoa elossa.

Väestön keski-ikä kasvaa myös jatkuvasti, eli yli 55-vuotiaiden osuus väestöstä lisääntyy koko ajan. Samalla nuorten opiskeluajat ovat pidentyneet ja työmarkkinille siirtyminen on lykkääntynyt myöhemmäksi. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kansalaisten työssäoloaika lyhenee ja eläkkeelläoloaika pitenee.

VR:n junankuljettaja tai HKL:n bussikuski on saattanut olla työssä noin 30 vuotta, mutta parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa tämä kansalainen saattaa jäädessään eläkkeelle 55-vuotiaana viettää eläkepäiviään saman ajan. 30 vuotta työssä ja 30 vuotta eläkkeellä on huono suhde kansantaloudelle.

Oma lukunsa ovat romanit, jotka ”jäävät” tavallisimmin eläkkeelle jo 17-vuotiaina, kun pääsevät lapsilisiltä kansaneläkkeelle.

Kansanedustajat kuuluvat kuitenkin täysin omaan sarjaansa. Vähintään seitsemän vuotta kansanedustajana toiminut voi iästään riippumatta saada sopeutumiseläkkeen, jos ei työllisty työmarkkinoilla.

Kansanedustajien eläke karttuu ennätysvauhtia 4,0 % vuodessa, kun se on tavallisella kansalaisella vain 1,5 %. 15 vuotta kansanedustajana takaa siten täyden eläkkeen, jonka saa tavallisimmin 65-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter