perjantai 13. maaliskuuta 2009

”Somalimaa ei ole leirintäalue”

Näin sanoo paluumuutosta ja jälleenrakentamisesta vastaava ministeri Mohamed Osman Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa.

Tämä Astrid Thorsin kollega on tyrmistynyt Suomen karkotettua Somalian Mogadishusta kotoisin olevan somalin helmikuun alussa Somalimaahan. Karkotettu syyllistyi lukuisiin rikoksiin Suomessa, mikä johti karkotukseen. Zulublogi on kertonut tästä rikollisesta aikaisemmin:

http://zulublogi.blogspot.com/2009/02/karkotettu-somali-haluaa-takaisin.html

"Suomen tulisi pyytää meiltä anteeksi ja viedä mies takaisin", sanoo Osman. Tämähän somali on varsinainen koomikko!

Osman on saanut tästä ja muista Suomen tekemistä karkotuspäätöksistä tietoa vain Helsingin Sanomien englanninkielisistä nettiuutisista. Suomen viranomaiset eivät ole olleet Somalimaahan yhteydessä.

”Mielestämme mies on salakuljetettu Somalimaahan. Emme voi hyväksyä tätä. Suomalaisviranomaiset eivät ole reagoineet meihin mitenkään. Tulkitsemme sen vastenmielisyytenä meitä kohtaan, ja olemme hyvin pettyneitä”, vuodattaa Osman. Sehän oli oikein arvattu: vastenmielisyyttähän se on. Onko tuo sitten muka ihme?

”Emme voi sallia, ettei meille anneta mahdollisuutta tutkia karkotustapauksia etukäteen. Yhteistyösopimusmaiden kanssa näin tehdään. Jos voimme todeta, että karkotuspäätöksen saanut henkilö todella on somalimaalainen, otamme hänet vastaan”, jatkaa ministeri.

Somalimaan viranomaiset päästivät helmikuussa karkotetun alueelleen, koska tämän mukana ei tullut saattajapoliiseja, joiden mukana somali olisi voitu passittaa takaisin.

Karkotettu sai käskyn poistua Somalimaasta väliaikaispassillaan heti Etiopiaan, jossa on Suomen suurlähetystö. Somali sai mukaansa asiakirjan, jossa hänen maassaolonsa todettiin laittomaksi ja jonka karkotetun asianajaja välitti sekä suomalaisviranomaisille että -viestimille (kuten Zulublogi kertoi).

Somalimaan ministeriön virkamiehet ovat kummissaan tavasta, jolla Maahanmuuttoviraston ylijohtaja kommentoi karkotetun saamaa asiakirjaa, jota ylijohtaja arvioi HS:ssa väärennökseksi, ja totesi, että 'Somaliasta on mahdollista hankkia mitä tahansa asiakirjoja'. Tästäkin he lukivat internetistä.

”Lausunto osoittaa täydellistä epädiplomaattisuutta ja epätietoisuutta Somalimaasta. Odotamme, että näin korkean tason henkilö ei lausu tällaista”, sanoo Mohamed Osman. ”Tämä henkilö tukee kaaosta ja anarkiaa. Hän rikkoo karkotetun perusihmisoikeuksia.”

Ministeri Osman on oikea sanataituri!

”Teemme karkotetusta heti etsintäkuulutuksen, ja jos poliisi löytää hänet, meidän täytyy harkita toimia. Hänet on ehkä mahdollista palauttaa Somalian puolelle, josta hän voi tulla maata pitkin Somalimaahan, jolloin hänet luokitellaan pakolaiseksi.

”Hän on rikollinen. Jos hän jatkaa täällä käyttäytymistään, hän on vaarassa menettää henkensä. Me olemme menettäneet 100 000 ihmistä sisällissodassa. Ehkä Suomi on elänyt rauhassa niin pitkään, että siellä ei ymmärretä, millaista on tulla sota-alueelta”, päätää Osman tarinointinsa.

'Hän on rikollinen', sanoo Osman aivan osuvasti. Juuri sen vuoksihan somali sai lähteä Suomesta ja palata Somaliaan, varkaiden paratiisiin.

Tämä oli huvittavin uutinen pitkään aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter