lauantai 7. maaliskuuta 2009

Zimbabwen pääministerin salamurhayritys

Zimbabwen pääministeri Morgan Tsvangirai yritettiin salamurhata, väittää ministerin MDC-puolue, joka lieneekin paikallinen variaatio Suomen keskustasta. Mutta kyllä maailmaan aina ääntä ja kaikenlaisia väitteitä mahtuu ja varsinkin suurimpaan maanosaan Afrikkaan.

Tsvangirain vaimo Susan kuoli, kun pääministerin katumaasturiin törmäsi väärälle kaistalle ajautunut kuorma-auto, joka kuului Yhdysvaltain avustusviraston USAID:in yhteistyökumppanille, jonka tehtävänä on kuljettaa aids-lääkkeitä. Maasturi kieri törmäyksen voimasta ympäri useita kertoja, mutta neekeriministeri itse sai vain lieviä vammoja.

Nyt tulee jopa afrikkalaisittainkin hurja väite: MDC-puolueen mukaan onnettomuuden takana on presidentti Robert Mugaben Zanu-PF-puolue, joka yrittää kaikin keinoin vaikeuttaa Zimbabwen kolme viikkoa sitten muodostetun yhteishallituksen työtä. Olisikohan vastikään synttäreitään viettänyt Mugabe itse murhahankkeen takana? Tämähän ei kylläkään olisi mitään uutta Afrikan auringon alla.

Niin tai näin, mutta tässä näkee (jälleen kerran) sen, että afrikkalaisista ei ole mihinkään, koska yksinkertaisen salamurhankin toteuttaminen tuottaa vaikeuksia ja lopulta epäonnistuu.

Suomessa syynä auton päätymiseen tuolla tavalla katolleen olisi pidetty rattijuoppoutta. Ehkäpä se on todellinen syy Zimbabwessa, jossa niin kuin kaikissa muissakin Afrikan valtioissa juovuksissa ajaminen yhtä tavallista kuin selvin päinkin ajaminen.

Maasturin vasemmassa takakulmassa näkyy vain pieniä painumia, jotka nekin ovat todennäköisesti tulleet maakosketuksesta.

Tapaus oli jo toinen lyhyen ajan kuluessa. Muistaako enää kukaan Joao Bernardo Vieiraa, joka murhattiin viime maanantaina? Vieira oli Guinea-Bissaun presidentti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter