lauantai 31. lokakuuta 2009

Halloween

Halloween on amerikkalainen juhla, jota on väkisin yritetty istuttaa Suomeen, mutta ainakaan toistaiseksi suosio ei ole ollut kehuttava ja toivottavasti ei koskaan tule olemaankaan.

Halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä, joka tänä vuonna ollessaan lauantai on myös pyhäinpäivä. Pyhäinpäivä on kirkollinen juhlapäivä, eli se on ns. arkipyhä, jolloin useimmat kaupat ovat kiinni normaalisunnuntain tapaan. Tässä näkyykin kirkon ote maallisesta maailmasta.

Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja on pahoillaan siitä, että halloween on levittänyt karnevaalit pyhäinpäivän päälle. Halloweenista on tullut suomalaisten rymyjuhla – eräänlainen toinen vappu, joka tuleekin tarkalleen puoli vuotta esikuvansa jälkeen.

Toiminnanjohtaja on huolestunut siitä, että suomalaiset luopuvat niin helposti omista perinteistään. Se, että päiväkodit muokkaavat kristillisiä joulu- ja pääsiäisjuhlia uuteen uskoon, jotta eivät loukkaisi maahanmuuttajia, on hänen mielestä epätoivottavaa.

Tämä on oikeaa puhetta kirkonmieheltä! Suomalaiset ovatkin niin v***n tyhmiä, koska ovat muokanneet perinteisiä joulu- ja pääsiäisjuhlia muslimien vuoksi. Missään muussa maassa ei toimittaisi tällä tavalla. Korostan: ei missään muussa maassa.

Suomalaiset on vuosisatojen aikana opetettu nöyristelemään vieraita, mistä ovat pitäneet huolen niin ruotsalais- kuin venäläisvalloittajat. Nykyisin herra ja isäntä ei ole mikään tietty vieras valta vaan joukko eurooppalaisia valtioita. Samanlainen nöyristely ja miellyttämisenhalu jatkuu kuitenkin edelleenkin.

Nöyryys ja miellyttämisenhalu näkyy sillä tavalla, että suomalaiset haluavat ottaa maan ulkopuolelta vastaan neuvoja, ohjeita ja vaikutteita vieraista kulttuureista, joita sitten noudatetaan tunnollisesti. Mihin onkin oikein kadonnut kansallinen ylpeys?

Vaikka ryssä onkin aina ryssä eikä noista mahorkanpolttajista ole juurikaan mitään hyvää sanottavaa, Venäjällä ei kuitenkaan koskaan sorruttaisi samanlaiseen nöyristelyyn. Ehkä siihen vaikuttaa se, että Venäjä on aina ollut jonkinlainen suurvalta eikä se ole koskaan ollut minkään toisen valtion määräysvallan alla.

Meillä on Suomessa Jerry Halloween, ja se riittäköön tämän naurettavan amerikkalaisen juhlan rekvisiitaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter