”Voimakas elvytys on saanut Yhdysvaltojen talouden kääntymään. Liittovaltion talous kasvoi nyt ensi kertaa yli vuoteen ja reippaasti: kasvuvauhti on kovinta kahteen vuoteen. Maan kauppaministeriön alustavan arvion mukaan kansantuote kasvoi heinä–syyskuussa 3,5 prosentin vuosivauhtia”, kertoo Taloussanomat.
Talouden kasvuun vaikuttivat mm. seuraavat tekijät:
- yksityinen kulutus kasvoi
- autokauppa vilkastui
- asuntojen myynti vilkastui
- rakentaminen kasvoi
- kiinteät investoinnit kasvoivat
Noin siis Yhdysvalloissa, jossa nopeaa laskua seuraa aina myös nopea nousu lamasta ja voimakas talouskasvu. Kaikki on mahdollista, koska Yhdysvaltojen talous on dynaaminen eikä suurin osa BKT:sta kulje valtion ja kuntien budjettien kautta niin kuin Suomessa.
Se, miten suuri osa BKT:sta kulkee valtion budjetin kautta, on hyvä mittari valtion sosialisoitumisen asteesta. Neuvostoliitossa se oli täydet 100 prosenttia.
Suomessa kaikki menee edelleenkin toiseen suuntaan: työttömyys kasvaa, kulutus vähenee ja mikä pahinta: valtion velka kasvaa edelleenkin. Valtion lisävelalla turvataankin lähinnä vain valtion palveluksessa olevan reilusti ylimitoitetun virkamieskunnan työpaikat. Tuota joukkiota, jolle lomautus tekisi enemmänkin kuin hyvää, ei ole lomautettu eikä sellaisia suunnitelmia ole edes olemassakaan.
Veronmaksajat saavat tulevina vuosina maksaa kalliisti sen, että valtion virkamiehet saivat pitää työpaikkansa eikä heitä edes lomautettu.
Sama on havaittavissa myös kuntataloudessa. Suuri osa kunnista korottaa kuntaveroa ensi vuodelle, jotta kuntien viranhaltijat, joita on vielä moninkertainen määrä valtion virkamiehiin verrattuna, saisivat edelleenkin säännöllisen kuukausipalkkansa. Ja tämänkin maksaa kuntalainen tulevien vuosien verotuksessaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti