torstai 15. lokakuuta 2009

Nokialla menee huonosti

Silloin kun takamoottorista Skoda-autoa (jos tällainen ilmaisu sallitaan ilman, että se loukkaa oikeita autoja) vielä valmistettiin Tsekkoslovakiassa, tuon idän ihmeen suomalainen maahantuoja lanseerasi sloganin ”Skodalla menee hyvin”. Silloin ei kuitenkaan oikein käynyt selväksi, menikö Skoda-autolla (ja sitä kuljettavalla kansalaisella) vai Skoda-autotehtaalla hyvin.

Aikaisemmin kumisaappaistaan tunnettu Nokia voisi kopioida Skodan sloganin ja muuttaa siihen sopivamman adverbin: Nokialla menee huonosti.

Nokian kannattavuus heikkeni kolmannella vuosineljänneksellä, kun yhtiön liikevoitto supistui 58 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Mitä sitä valehtelemaan. Huonosti meneminen on vain tosiasia. Ja muutenkin alkaa näyttää siltä, että matkapuhelinbisnes on auringonlaskun ala. Puhelimet kiinnostavat enää vain kolmannen maailman kansalaisia, joille matkapuhelin on vielä jotakin uutta – ja erityisesti niitä, joilla on omaa rahaa.

Olli-Pekka Kallasvuon pitäisi tehdä oikea johtopäätös ja erota. Nokia on vain lasketellut alamäkeä sen jälkeen, kun Jorma Ollila jätti vetovastuun OP:lle.

Tutkimuksen mukaan Nokia-kapula ei olekaan enää suomalaisten suosikki. Muut merkit parempine ominaisuuksineen ovat ajaneet Nokia-polon ohitse.

Nokialla näyttää olevan vaikeuksia tuotteistaa muiden valmistajien innovaatioita, mistä seuraa, että se ei vastaa kuluttajien tarpeisiin.

Eräs Nokiassa pitkään työskennellyt insinööri kertoi kerran, että yrityksessä kärsitään niin sanotusta NIH-syndroomasta (Not Invented Here). Nokialla oli tuotekehitystä monessa eri maassa ja paikassa, jotka kilpailivat keskenään. Jossakin ulkomaan toimipaikassa tehty hienokin innovaatio ei saanut kannatusta Suomessa NIH-syndrooman vuoksi ja kääntäen.

Nokian osakekurssi oli tänään puoli viiden aikaan pudonnut tasan 10 prosenttia eilisestä päätöstasosta, mikä on yksi suurimpia yhden päivän pudotuksia kautta aikojen. Eihän se ole suhteellisesti kovin paljon, mutta absoluuttisesti se on.

Nokian osakkeita on noin 3,7 miljardia kappaletta. Pudotus eilisestä on noin yksi euro per osake, joten Nokian markkina-arvosta on muutaman tunnin aikana haihtunut taivaan tuuliin huikea 3,7 miljardin euron summa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter