Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen vasta julkaiseman tutkimuksen mukaan ”ravintoloissa” myytävä kebab-liha on liki aina hyvälaatuista. (Sitaatit siksi, koska kebab-kojun kutsuminen ravintolaksi loukkaa oikeita ravintoloita.)
Ympäristökeskus otti viime vuonna tutkimusta varten näytteen 32 kebab-kojun kebab-lihasta. Kolmessa kojussa kebab valmistettiin omassa keittiössä, loppuihin (29 kojua) vartaat tulivat muualta esikypsennettyinä. Kypsistä kebabeista hyvän arvosanan sai 27. Sen sijaan raaoista kebabeista kaksi kolmesta todettiin huonolaatuisiksi.
Lisäksi raa'asta maahantuodusta kebab-lihasta löytyi ulosteperäisiä bakteereita, mikä johtuu huonosta käsihygieniasta. Käsien peseminen ei nimittäin taida kuulua ählämien tapoihin.
Tulos oli kokonaisuudessaan yllättävän hyvä, mutta voiko siihen varmasti luottaa? Tässä pitäisi muistaa tilastotieteen perusperiaatteet: mitä suppeampi on otos, sitä suurempi on virhemarginaali. Jos otoksen suuruus on vain yksi (näyte), virhemarginaali on 50 prosenttia, eli tulos on täysin epäluotettava.

Voihan olla niinkin, että heti tutkimuksen alettua sana kiersi kebab-piireissä ja puhdas ”tutkimus-kebab-liha” pantiin vartaaseen pyörimään hämäyksen vuoksi. Eivät ählämit ole tyhmiä, ja he pyrkivätkin käyttämään kaikki keinot, jotta oma bisnes pyörisi hyvin.
Näytteet otettiin viime vuonna, eli näyteajankohdasta on keskimäärin kulunut jo yli vuosi. Tilanne voi tänä päivänä olla mitä hyvänsä.

[Kuvan rakki on vähän huonovointisen ja -kuntoisen näköinen. Ei kai kukaan vain ole syöttänyt tuolle raukalle kebab-annosta?]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kirjoita selvästi ja kohteliaasti