torstai 22. lokakuuta 2009

Loisvirta vain kasvaa

Määrittelemättömän impedanssin aiheuttamaa kuormaa sähköverkossa kutsutaan sähkötekniikassa näennäistehoksi, joka on kompleksinen suure. Tietyllä jännitetasolla näennäistehoa vastaavat tietyt pätö- ja loisvirrat. Jälkimmäinen, loisvirta, on reaktiivinen suure, joka on sähköteknisessä mielessä (nimensäkin mukaisesti) täysin hyödytön, koska se ei pätövirran tavoin tee työtä. Loisvirta on itse asiassa haitallinen koko sähköverkolle, koska se mm. aiheuttaa jännitehäviötä ja kuormittaa tarpeettomasti siirtojohtoja.

Pätötehon suhdetta näennäistehoon kuvataan tehokertoimella (cos φ). Ideaalitilanteessa loisvirta on nolla ja cos φ = 1.

STT:n välittämän uutisen mukaan turvapaikanhakijoiden virta teollisuusmaihin kasvoi tämän vuoden alkupuoliskolla kymmenyksen viime vuodesta.

Milloin media lakkaa käyttämästä virheellistä termiä turvapaikanhakija ja alkaa puhua asiasta sen oikealla nimellä? Kysehän ei ole mistään turvan hakemisesta vaan ainoastaan läpimädän systeemin hyväksikäyttämisestä.

Irakilaisia tuli alkuvuodesta eniten. Muille ”palkintosijoille” ylsivät Somalian ja Afganistanin ”urheat” (lue: halveksittavat) kansalaiset.

Koska tässäkin loisvirta vain kasvaa, systeemin tehokerroin huononee edelleen. Tämä on kuin automaatti, joka pyrkii muuttamaan systeemin (Suomen yhteiskunnan) reaktiiviseksi eli hyödyttömäksi, joka ei tee työtä eli on täysin hyödytön.

Vastaava on nähtävissä mm. Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa, joiden yhteiskuntien tehokerroin on erittäin huono. Näiden maiden kansalaisia kiinnostaakin lähinnä vain varastelu, vetelehtiminen, loisiminen, terrorismi, ääri-islamismi ja kaikenlainen muu hyödytön toiminta, joka pyrkii rapauttamaan sen vähäisenkin yhteiskuntarakenteen, joka on vielä olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter