lauantai 24. lokakuuta 2009

Jääpaloissa bakteereita Oulussa

Oulun seudun ympäristökeskus teki kesällä 2009 satunnaisen tutkimuksen 31 ravintolaan, pubiin ja kahvilaan. Nykyisin vallalla olevan käytännön vuoksi on ymmärrettävää, että kebabbiloita, pizzeria-kebab-”ravintoloita” ja muita ns. etnisiä paikkoja, joissa Suomeen lähinnä Turkista ja Lähi-Idästä saapuneet rakennustyömiehet, autonkuljettajat yms. ovat maahan päästyään kokeneet gastronomisen herätyksen ja halunneet alkaa valmistaa ”ruoka-annoksia” suomalaisille, ei mainittu erikseen uutisessa. Eipä niin! Sehän olisi rasismia ja vaikka mitä muuta ”kauheaa”.

Tutkimuksessa ilmeni, että ravintoloiden juomiin lisättävissä jääpaloissa on paljon bakteereita. Löydetyt koliformiset bakteerit ja enterokokit kertovat huonosta hygieniatasosta.

Ei ole vaikea arvata, että bakteerijääpalat löytyivät juuri em. ”siirtolaisruokapaikoista”.

Mitenpä jossakin Lähi-Idän aavikolla tai slummissa syntynyt ja kasvanut ählämi olisi oppinut pesemään kätensä paikassa, jossa ei ole vesijohtoa? Siellä kun on tapana pyyhkiä enimmät roiskeet ja liat suoraan housunpunttiin.

Kukapa viitsisi juoda juomaa, jonka jääpalat on tehty jonkin ählämin sormien huuhteluvedestä?

Ihmetyttääkin suuresti, minkä vuoksi moni suomalainen käy vieläkin aterioimassa ns. etnisissä paikoissa, joiden ruoan laadusta ja terveellisyydestä ei ole mitään takeita. Niiden sijaan kannattaisi suosia suomalaisia ravintola-alan yrittäjiä.

Viranomaisten pitäisi kertoa kansalaisille ne paikat, joissa todettiin puutteita. Se olisi ainoa keino saada nämä ”bakteeripesät” poistumaan alalta.

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset tekevät säännöllisesti tarkastuskäyntejä kaikkiin valmiita ruoka-annoksia myyviin ruokapaikkoihin. Jos paikassa todetaan puutteita tai laiminlyöntejä, siitä kerrotaan ruokapaikan ikkunaan asetettavalla kyltillä, joka on hyvä indikaattori asiakkaille, että paikan hygieniatasossa ei ole kaikki kunnossa. Kyltin poistamisesta seuraa ankara sakko.

3 kommenttia:

  1. Olen Zulun kanssa täysin samaa mieltä.

    En voi ymmärtää, miksi suomalaiset suosivat näitä paikkoja.

    Kunnollista ruokaakin kun on saatavilla.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä siitä, että nämä terveystarkastukset tulisi julkistaa, jotta ihmiset voisivat tehdä ruokapaikkavalintansa hygieniaperustein. Jos yrittäjällä on tapana ampua varvit salaatin sekaan niin ihan varmasti haluaisin sen tietää, jotta osaan vaihtaa paikkaa.

    VastaaPoista
  3. Suomessa on nyt totutettu yksi sukupolvi kamelikuskien ruokittavaksi, itse lopetin niiden rahoittamisen kun huomasin joka viidennen eväksen lyötävän kassakoneeseen.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter