torstai 8. lokakuuta 2009

Tuppikoivua ja muuta vilunkia

Ennakkotietojen mukaan Matti Vanhasen talossa ei olisi käytetty väitettyä kallista puutavaraa. Tiedon takana seisoo Tekniikan Maailman Rakennusmaailman pitämässä talon katselmuksessa mukana ollut rakennusmestari.

Teknillisessä koulussa suoritetun (mutta nyt jo lakkautetun) rakennusmestarikoulutuksen pääsyvaatimuksena oli vain kansa- ja ammattikoulun suorittaminen. Koulutuksen taso ei myöskään päätä huimannut, koska eiväthän muuten teknillisen opiston liian vaikeaksi kokeneet opiskelijat olisi ikinä valmistuneet helpohkosta koulutuksesta.

Tekniikan Maailma on aina ollut tunnettu siitä, että sen tekemissä testeissä jotkin tuotteet ja merkit ovat pärjänneet vuodesta toiseen muita paremmin, vaikka mitään järkeviä perusteita sille ei ole ollut. TM:n toimittajat ovat henkilöitä, jotka ovat aina oikeassa. Vaikka jossakin jutussa olisi kirjoitettu puuta heinää, toimittaja ei ole koskaan myöntänyt tehneensä virhettä, vaan lukija on vain (tyhmyyttään) ”ymmärtänyt” asian väärin.

Vaikka Vanhasen talosta ei ole löydetty väitettyä puutavaraa (jota ei ole julkisuudessa yksilöity sen tarkemmin), se ei todista, etteikö sitä olisi toimitettu Vanhasen työmaalle. Jokin seuraavista syistä pitänee paikkansa:

1) Sitä ei haluttu löytää
2) Se on jäänyt peittyvän työsuorituksen taakse esim. seinä- tai kattorakenteisiin
3) Se on käytetty rakennustelineisiin
4) Vanhanen on myynyt sen tarpeettomana
5) Puutavaralla ei ole ollut käyttöä ”täyskivitalossa”, joten Vanhanen on käyttänyt sen jossakin muualla, esim. kesähuvilallaan.
6) Vanhanen on käyttänyt sen takkapuina, eli todisteet ovat haihtuneet savuna ilmaan

Vanhanen on sen verran vaikutusvaltainen henkilö, että tuskinpa jokin rakennusmestari viitsisi jäädä historiaan henkilönä, joka teki lopun Vanhasen poliittisesta urasta. Myöskin se, että Rakennusmaailma tekee katselmuksesta jutun loppukuussa ilmestyvään numeroonsa, kertoo minkälaisella ”vakavuudella” asiaan on ryhdytty.

Katselmuksen olisi pitänyt tehdä jokin asiantunteva ja puolueeton organisaatio, kuten esim. Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT).

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on kuvan etualalla näkyvä sinikantinen Visakoivu-kirja. Samassa pinossa lienee muitakin rakennusalan kirjoja. Vanhanen on voinut rakennella tai nikkaroida lahjuksena saamastaan tuppikoivusta tai muusta erikoishöylätystä laudasta jotakin. Mutta mitä? Se on arvoitus.

1 kommentti:

  1. Ollako vai eikö?
    Olet listannut syitä miksi puutavaraa ei löytynyt, mutta listassa ei ole, niinkuin ei ole kirjoituksessasi tarkoituskaan, vaihtoehtoa että mitään laitonta puutavaraa olisikaan. Pääministerillä tuskin on aikaa nikkaroida "huomattavaa erää puutavaraa" kirjan kansiksi tai ovi toppareiksi. Muuten asiallinen teksti, ja oikein on arvioida TM- lehden motiiveja. Seurataan tilannetta.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter