sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Viideltä saunaan ja...

...kuudelta putkaan...ei vaan ruumishuoneelle.

Ennen oli helpompaa: työmies päätyi saunareissunsa jälkeen (vain) putkaan, kuten Irwin Goodman totesi osuvasti laulussaan vuonna 1965. Nykyisin on kovempaa: saunomisen jälkeen pääsee sairaalan patologisen osaston kylmäkaappiin. Palanut ruumis säilynee tosin hyvin ilman kylmäsäilytystäkin kuten grillattu ruoka.

Työmies teki parannuksen ja raitistui. Vuonna 1970 työmiehen lauantairutiineihin kuului AA-kerhon istunto saunan jälkeen.

Palamatta jääneet nuoret saivat varmasti hyvän opetuksen kotibileiden ja alkoholin vaarallisuudesta.

Jos pitäisi löytää syyllinen tapahtumiin, se olisi helppo tehtävä: palaneen talon omistavat vanhemmat (ellei kyseessä ollut sitten vuokrattu talo).

Radiomafian alkuaikoina kanavalla pyöri vitsinä jonkin hurahtaneen akan toteamus: ”Miten voi jättää lapsia kuuntelemaan Radiomafiaa?”

Samaa voidaan kysyä ex-talon omistaneilta vanhemmilta: miten he voivat jättää talonsa neljäntoista nuoren haltuun? Kuvittelivatko he, että oma kakara pyytää vain pari kaveria katsomaan piirrettyjä ja syömään perunalastuja sillä aikaa, kun he huitelevat jossakin?

Lehtien nyyhkyjutuissa ei puhuta sanallakaan syyllisistä. Joku tai jotkut ovat syyllisiä tulipalon alkamiseen ja palon seurauksiin. Se on tosiasia. Sähkökiuas ei syty itsestään palamaan. Kuten paloviranomaiset sanovat, sähkökiukaassa ei ole muutamaa silikonieristeistä sähköjohdinta (jotka palavat erittäin huonosti) lukuunottamatta mitään palokuormaa, joten sähkökiuas ei itsessään pala.

Monessa maassa syyllinen palon alkamiseen selvitettäisiin ja tämä typerys (jos sattuisi vielä olemaan elossa) saatettaisiin oikeudelliseen vastuuseen viidestä kuolemantuottamuksesta, mutta eihän meillä Suomessa niin tehdä. Meillä vain voivotellaan tapahtunutta ja todetaan, että pojat ovat poikia ja sattuuhan sitä (paremmissakin piireissä). Tai: eihän vahingolle mitään voi.

Samalla logiikalla pari kansalaista maistissa hengiltä yliajanut rattijuoppokin voisi todeta: eihän vahingolle mitään voi!

Kauhajoen kouluammuskelun jälkeen piti löytää jokin taho, jota voidaan syyttää (ainakin välillisesti) tapahtuneesta, koska ampuja turvautui oman käden oikeuteen ja ehti rankaista itseään. Syylliseksi ”keksittiin” aseluvan myöntänyt komisario, jolla ei tietenkään ollut mitään tekemistä jonkin sekopään ampumisinnon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter