torstai 1. tammikuuta 2009

25 miljoonan dollarin mies

Ei, kyseessä ei ole 00-luvun uusi inflaatiokorjattu versio 70-luvun suosikkisarjasta kuuden miljoonan dollarin miehestä vaan Saudi-Arabian kansalaisesta Osama bin-Ladenista, josta FBI lupaa 25 miljoonaa dollaria ja lisäksi USA:n Lentäjäliitto "ylimääräiset" 2 miljoonaa dollaria.

Mielessä herää vahva epäilys, että bin-Ladenin "ura" terroristina olisikin vain CIA:n ja/tai muiden tahojen luomus, jotta Yhdysvaltain kansalaisia voitaisiin pelotella kollektiivisesti yhteisellä kansanvihollisella. Lupaamalla jättimäinen palkkio ja kuvaamalla bin-Laden "aseistetuksi ja äärimmäisen vaaralliseksi" uhkaa voidaan korostaa maassa, jossa on pitkät perinteet lainsuojattomista luvatuista palkkioista tyyliin "Wanted: Dead or Alive". Palkkion suuruus voi olla vaikka tähtitieteellinen, koska FBI tietää, että sitä ei tarvitse koskaan maksaa. Mitä suurempi palkkio, sitä suurempi uhka bin-Ladenista voidaan luoda liittovaltiolle ja tehokkaampi pelote kansalaisille, jolloin liittovaltio voi perustella käyttöönsä ottamiaan uusia kansalaisvapauksia rajoittavia lakeja ja määräyksiä.

Osama bin-Laden -videoita, joissa amerikkalaisia "muistutetaan" terroriuhasta ja "häijystä" Osamasta, on Yhdysvaltain poliittisen tilanteen mukaan toimitettu kuin tilaustyönä al-Jazeeran toimitukseen, josta ne ovat levinneet Yhdysvaltoihin ja muualle maailmalle. Kun vale-bin-Laden siteeraa koraania ja uhkaa Yhdysvaltoja, maata uhkaamassa ollut poliittinen kriisi saadaan peitettyä "todellisen" mutta tosiassa keksityn uhkan alle.

Tokihan Osama bin-Laden on joskus voinut olla olemassa, kertoa olleensa USA-vastainen ja vielä toimia jossakin väitetyssä "terroristijärjestössä", mutta loppu taitaakin sitten olla CIA:n satusetien keksimää tarinaa, joka näyttää uppoavan halutulla tavalla hyväuskoisiin amerikkalaisiin.

George Orwellin kirjassa Vuonna 1984 Ocenian valtion vihollinen oli Emmanuel Goldstein, jossa oli henkilönä ja jonka urassa oli hyvin paljon samaa kuin bin-Ladenissa. Kansakunta tarvitsee yhteisen vihollisen ja kollektiivisen vihan kohteen, jotta sitä voidaan hallita halutulla tavalla. Mitä tietämättömämpää kansa on, sitä helpompi sitä on hallita

"Tietämättömyys on voimaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter