perjantai 2. tammikuuta 2009

Eroa kirkosta!

Eroaminen olisi pitänyt tehdä marraskuun loppuun mennessä, jos veron olisi halunnut välttää tältä vuodelta. Nyt eroava välttää veronmaksun ensi vuonna ja siitä eteenpäin.

Keskimääräinen kirkollisvero 1,33 prosenttia. Vaihtelurajat ovat 1,0–2,25 prosenttia. Esim. Iniössä se on 2,25 % ja Vantaalla vain 1,00 %.

Iniössä asuva kansalainen, jonka kunnallisverotuksessa verotettavat kk-tulot ovat 3000 €, maksaa seurakunnalleen 810 € vuodessa. Siinä saakin olla "tosiuskovainen", jos haluaa lahjoittaa tuollaisen summan kirkolle saamatta käytännössä mitään vastineeksi.
3000 €:n kk-tuloista menee keskimäärin (1,33 %) 479 € vuodessa kirkolle. Jos ei käytä seurakunnan palveluita, seurakunnan kaikille "ilmaiseksi" jaettavalle lehdelle tulee kova hinta.

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Erosin toistaiseksi ulkomaille muuton takia.

    Vaan raha ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa... 479€ on monelle sopivat "kymmenykset".

    Kuten sanottua, kirkkoon kuulumattovat voitaisiin sitten (kun viikate korjaa) jauhaa esim. minkin ruuaksi, koska he eivät mistään perinteistä, hautausmaista jne. perusta lainkaan, eikö?

    VastaaPoista
  2. Kirkollisvero taitaa olla ainoa vero, jonka maksamisesta kansalainen voi päättää, mutta en sano aivan vapaasti, koska monissa yhteisöissä kirkkoon on enemmän tai vähemmän pakko kuulua.

    Jos verokertymä laskisi liian alas, kirkko joutuisi kääntymään valtion puoleen, jolloin kaikki kansalaiset joutuisivat tulo- ja muina veroina rahoittamaan kirkon moninaisia ”toimintoja”.

    Kirkko on kuitenkin pöhöttynyt liikaa, ja perinteiset kirkolliset toiminnot kaste, konfirmaatio, vihkiminen ja siunaus vievät enää vain pienen osan seurakuntien budjetista. Valtaosa budjetista menee mallisiin toimintoihin.

    VastaaPoista

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter