torstai 22. tammikuuta 2009

WinCapita

WinCapitan poliisitutkinta on meneillään, ja oikeuskäsittelyineen siihen tulee menemään vielä yli vuosi aikaa. Kuten eräs poliisi totesi, muut (jopa paljon tärkeämmät ja vakavammat) talousrikostutkimukset, joissa yhteiskunnalla on saatavia (veroja) hyllytetään siksi aikaa, kunnes WinCapitan tutkinta saadaan valmiiksi. Asianosaisten suuren määrän vuoksi asian käsittely vie valtavasti poliisin (niukkoja) resursseja.

Lopputulos lieneekin selvä ennen oikeuskäsittelyn alkamista: päätekijä on syyllistynyt tiettyihin rikoksiin, joista tuomitaan tavallisesti vankeusrangaistukseen. Yksinkertaisinta olisi kuitenkin tuomita päätekijä välittömästi olemassa olevan näytön perusteella puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen, jolloin säästyisi valtavasti veronmaksajien rahaa ja poliisi- ja oikeusviranomaisten aikaa. Muiden tekijöiden (avustajien) tuomiot määrättäisiin vastaavasti suhteessa rikosten vakavuuteen.

Toinen, maalaisjärkeen paljon paremmin sopiva menettelytapa olisi tuomita WinCapitan "huijatut" asiakkaat sakkorangaistukseen tyhmyydestä siten, että sakon suuruus olisi suhteessa sijoituksen määrään. Sijoitusklubiin osallistuneet ovat olleet todella tyhmiä kansalaisia, koska kyllä jo lapsenkin pitäisi ymmärtää, että valuuttakurssien keskinäisiä muutoksia ei pysty ennustamaan millään tietokoneohjelmalla, ja jos jokin ennuste olisikin sattunut osumaan oikeaan, sijoituksella siihen tuskin olisi voinut saada 400 prosentin vuosituottoa. Joku suurtyperys oli sijoittanut jopa yli 100.000 euroa mielessään kääräistä vaivattomasti 400.000 euron voitto.

Päätekijälle pitäisi rangaistuksen sijaan myöntää jokin innovaatiopalkinto tuottoisasta liikeideasta, joka toimii tosin vain kerran. Hallitus voisi myös harkita päätekijän palkkaamista lama-ajan talouspoliittiseksi neuvonantajaksi, koska tällä kansalaisella on selvästikin kyky tehdä rahaa "tyhjästä". Lisäksi WinCapita pitäisi käynnistää uudelleen Nigeriassa, jonka neekerit ovat vuosien aikana huijanneet (tyhmiltä) suomalaisilta suuria summia rahaa ns. nigerialaiskirjeillä, ja palauttaa huijatut rahat korkoineen takaisin Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita selvästi ja kohteliaasti

Site Meter